23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Nordisk administrerende direktør i ZEISS gir stafettpinnen videre

Walther Heger, administrerende direktør for ZEISS Norden i 28 år, har bestemt seg for å avslutte en imponerende og ekstraordinær forretningskarriere. I slutten av september avslutter Walther Heger en epoke på til sammen 37 år i det verdenskjente selskapet og overlater lederrollen til Lena Edlund.

Walther Heger begynte i ZEISS i 1987 som tekniker med spesialisering innen måleinstrumenter. Etter videreutdanning innen salg ble han i 1994 leder for ZEISS' svenske måleutstyrsdivisjon. I 1996 ble Walther Heger forfremmet til administrerende direktør for Carl Zeiss AB i Stockholm, noe som gjorde ham til sjef for ZEISS i Sverige i en alder av 34 år. I perioden som fulgte var han drivkraften bak etableringen av et samlet ZEISS Nordics.

En ekstraordinær forretningskarriere

Walther Hegers yrkeskarriere har vært uvanlig, ettersom ZEISS er den eneste arbeidsgiveren han har hatt.

«De første årene mine i ZEISS var i stor grad preget av den tyske gjenforeningen. Euforien ble raskt avløst av økonomisk krise, og gjennom store deler av 1990-tallet var situasjonen kritisk for ZEISS. Det var en usikker tid, og da jeg overtok ledelsen av selskapet i Sverige, var hovedfokuset å få ZEISS på rett kjøl igjen. Samtidig hadde jeg en visjon om at ZEISS skulle ha en nordisk organisasjon. Tidligere hadde vi uavhengige distribusjonsselskaper i Danmark, Norge og Finland. I dag har vi ZEISS-selskaper i hele Norden, og for meg har det vært et privilegium å kunne realisere visjonen min. Jeg har åpenbart lyktes i så stor grad at jeg har fått lov til å fullføre jobben», sier Walther Heger.

Som nordisk konsernsjef har Walther Heger vært med på å drive frem en bemerkelsesverdig utvikling, både teknologisk, organisatorisk og kulturelt.

«Det har vært 28 år med ulike administrerende direktører og ulike faser i ZEISS' historie. Jeg tror familien min vil bekrefte at jeg brenner for selskapet. Verdiene som ZEISS står for, stemmer overens med mine personlige verdier. Så jeg er glad, stolt og takknemlig for å ha fått være en del av det så lenge», sier Walther Heger.

Digital revolusjon

Som avtroppende nordisk CEO nøler ikke Walther Heger med å karakterisere de siste 30 årene som en periode med epokegjørende teknologisk utvikling.

«En dag vil det stå i historiebøkene at den digitale revolusjonen begynte på 1990-tallet. Da jeg begynte i ZEISS, hadde vi ikke mobiltelefoner, og vi hadde knapt nok datamaskiner. Teknologisk sett har det vært en utrolig fascinerende tid, med internett og ikke minst telefonen som en selvfølge som styrer livene våre. Jeg har selv vært med på å innføre SAP og CRM, en rekke digitale forretningssystemer, og nå innfører ZEISS en ny digital transformasjon, som vil føre til et nytt skritt mot optimalisering og påfølgende vekst», sier Walther Heger. Han understreker også at ZEISS' kjerneverdier og kultur er avgjørende for selskapets suksess: «Digitalisering og produktene våre er en forutsetning for vekst, men vi må ikke glemme at verdier og kultur er fundamentet.

Personlige relasjoner er avgjørende

For Walther Heger er personlige relasjoner det sentrale i både salg og ledelse.

«Den dag i dag er jeg fortsatt overbevist om at samarbeid alltid er avgjørende, og at det har med sterke menneskelige relasjoner å gjøre. Måten vi samarbeider på og bruker kompetansen vår til å yte service og kunnskap til kundene på den beste og raskeste måten, har gjort oss attraktive for både kunder og potensielle nye medarbeidere. Men det er ikke en posisjon som har kommet av seg selv. Vi har oppnådd den fordi vi har jobbet for å utvikle en nordisk kultur som prioriterer nærhet til kundene våre.

En god tid

Når Walther Heger slutter i ZEISS i slutten av september, får han mer tid til familie og interesser som natur og mat.

- Kapitlet som jeg hadde tenkt å skrive, er nå ferdig. Det er et godt tidspunkt å gi stafettpinnen videre, og det er et privilegium for meg at jeg har kunnet velge å ta dette skrittet selv. Til alle mine kolleger og forretningspartnere vil jeg si takk. Takk for all tilliten gjennom årene og for et fantastisk samarbeid», sier Walther Heger.

Ny administrerende direktør ansettes internt

Walther Heger overlater stillingen som administrerende direktør for ZEISS Nordics til Lena Edlund, som har vært i ZEISS siden 2010. Lena Edlund kommer fra stillingen som Head of Brand Management, Corporate Brand, Communications and Public Affairs ved ZEISS' hovedkontor i Oberkochen, men hun er ikke fremmed for å jobbe i Norden, ettersom hun var ansvarlig for strategiske oppgaver ved ZEISS' kontor i Stockholm fra 2012 til 2015.

Reception

Lederskiftet markeres med en mottakelse den 9. oktober, hvor kunder og samarbeidspartnere er velkomne. Mottakelsen holdes hos Carl Zeiss AB, Tegeluddsvägen 76, 115 28 Stockholm kl. 15:00-17:00. Vennligst registrer deg på anneli.edman@zeiss.com.

Om Walther Heger

Walther Heger (f. 1961) har foreldre av tysk opprinnelse, men er født og oppvokst i Danmark. Han har bodd i Sverige siden 1975, dog avbrutt av perioder i Tyskland, blant annet i studietiden, da Walther Heger ble uteksaminert som sivilingeniør fra den tekniske høyskolen i Aalen i Baden-Württemberg.

Man kan med rette si at Walther Heger ble født inn i ZEISS. Walther Hegers far var en av de første lærlingene som ble utdannet hos ZEISS i Oberkochen i Sørvest-Tyskland, og da han var ferdig utdannet, flyttet han til København, der han fikk jobb hos Brock & Michelsen A/S, som på den tiden var distributør av ZEISS-produkter i Danmark. Familien flyttet senere til Sverige. Den unge Walther Heger valgte imidlertid å studere til ingeniør i farens hjemregion. Som en del av ingeniørstudiene hadde Walther Heger praksisplass hos ZEISS i Oberkochen, der han arbeidet med måleutstyr. Da en svensk delegasjon fra Carl Zeiss AB en dag kom på besøk, byttet Walther Heger til svensk, noe som bidro til at han ble ansatt som tekniker hos Carl Zeiss AB i Stockholm umiddelbart etter at han var ferdig utdannet ingeniør.

Walther Heger bor i Täby sammen med sin kone Ilona, som han har vært gift med siden 1994. Sammen har de tre døtre på 27, 24 og 19 år.

Om ZEISS

ZEISS er verdensledende innen optikk og optoelektronikk. Siden 1846 har ZEISS bidratt til teknologiske fremskritt innen måleutstyr, forskningsmikroskoper, operasjonsmikroskoper, diagnostiske instrumenter og kikkerter. ZEISS-konsernet er representert i mer enn 50 land og har hovedkontor i Oberkochen i Sørvest-Tyskland.

ZEISS Nordics, som omfatter Danmark, Norge, Finland og Sverige, har ca. 190 ansatte.

Carl Zeiss AS
Kabelgaten 8
0512 OSLO
Oslo
Norge
Org. nr.: NO991011552

Send til en kollega

0.062