23948sdkhjf

Det er mer plast i havet enn vi har trodd

Ny studie viser at det er 170 billioner plastpartikler som flyter rundt i verdenshavene – og det blir blir stadig mer.

MER PLAST ENN TIDLIGERE ANTATT: Verdenshavene er fulle av plast viser ny studie.

Om problemet skal løses, mener amerikanske forskere ved 5 Gyres Institute man må vite hva vi står overfor. 170 billioner plastpartikler er svaret. Foreløpig. Det rapporteres også at det er en gjennomsnittsberegning. Det kan altså godt være dobbelt så mye plast som flyter rundt.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

Nedslående resultater

Videre skriver NRK at forskerne bak studien har samlet både tidligere publiserte data og nye data. Svaret er nedslående. Mengden av plast i havet er mye større enn man tidligere har beregnet, og det meste har havnet der de siste 15 årene.

Fram til 1990 er det vanskelig å slå fast noen mønster i strømmen av plastforurensing i havet. Fra 1990 til 2005 ser mengden ut til å gå litt opp og ned, kanskje fordi tilgjengelige data er begrenset.

Stor økning etter år 2005

Fra år 2005 og frem til nå, er det en dramatisk og rask økning; en økning som ifølge forskerne krever umiddelbar handling.

Marcus Eriksen er hovedforfatter på studien som viser at plastforurensinga i havet er verre enn det vi har trodd. Han er også initiativtaker til nonprofit-organisasjonen 5 Gyres Institute. De siste 15 årene har han ledet 20 ekspedisjoner rundt på kloden, skriver NRK.

– Vi har studert havoverflata og overfloden av plastforurensing der. De dataene, i tillegg til alt av publiserte data de siste 40 årene, er grunnlaget vi har beregnet ut fra, sier Eriksen til NRK.

Ambisiøse mål

The Ocean Cleanup har svært ambisiøse mål. De sier de skal rydde all plast fra havet og gjøre seg selv arbeidsledige.

Totalt har The Ocean Cleanup plukket 3200 tonn plast på 10 år, eller 320 tonn pr. år. Samtidig vet vi at det hvert år havner minst 8 millioner tonn plast i verdenshavene. The Ocean Cleanups innsats er på ingen måte nok. Det er en dråpe i havet. Det skriver NRK i artikkelen.

– For 10 år siden sa de at de skulle fjerne all plast innen 10 år, Nå er det 90 prosent. Det er flotte slogans og reklameuttrykk, men de har ikke rot i virkeligheten. Historisk sett har globale katastrofer, som hull i ozonlaget eller smog over storbyer, blitt løst med avtaler og lovverk, ikke opprydding i etterkant, sier Eriksen til NRK.

The Ocean Cleanup fastholder overfor NRK at de mener de teknisk vil klare å rydde 90 prosent av all flytende plast innen 2040. Samtidig sier de at de trenger hjelp av regjeringer og internasjonale institusjoner for å nå målet.

Rydding blir aldri nok – produksjonen må ned

For å fjerne 1 kilo med plast i verdenshavene sier The Ocean Cleanup de bruker ca. 10 euro. Eriksen mener det er lite effektiv bruk av penger. Han hevder fiskere fra Hawaii ville fylt båtene sine med plastsøppel om de hadde fått 0,25 euro per kilo. Rydding vil uansett aldri være nok, sier Eriksen til NRK.

– Løsningen er å stoppe tilflyten av plast gjennom lover og forretningsmodeller som eliminerer eller fjerner plastforurensinga, sier Eriksen til NRK.

Ennå er ikke forhandlingene kommet så langt at det ligger en konkret avtaletekst på bordet, men Espen Barth Eide tror og håper det går veien, skriver NRK.

– Vi må forby bruk av farlige kjemikalier i plast, vi må stille krav som gjør det enklere å bruke om igjen og gjenvinne plasten og vi må stanse lekkasjene av plast til naturen rundt oss. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide har litt å jobbe med, sier Eriksen til NRK.

De allerede enorme mengdene anslås tredoblet innen 2040

Studien til Marcus Eriksen og 5 Gyres Institute viser ikke bare at det er mer plast i havet enn vi har trodd. Den viser også at uten betydelige og omfattende politiske endringer, vil mengden plast i havet bli tredoblet innen 2040, skriver NRK.

Kilde: Notis på NRK sine nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093