Flytende paviljong skal oppmuntre til sortering av plast
OPPLEV PLASTFORSØPLINGA: Nordic Ocean Watch har jobbet lenge for å skape et sted hvor innbyggere, bedrifter og politikere kan komme for å få en “hands on” opplevelse av plastproblematikk og løsninger.
I disse dager sjøsettes pilotprosjekt for dette - Oslo Løa.
Det skriver Nordic Ocean Watch på sine nettsider.
Stort samarbeidsprosjekt
Den flytende paviljongløen skal denne sommeren få oslofolk til å sortere marint og urbant avfall. Det skriver arkitekt.no i en artikkel på sine nettsider.
Videre står det at Oslo Løa er en midlertidig, flytende paviljong som skal ligge fortøyd utenfor operaen og Deichman Bjørvika fra juni til og med oktober. Pilotprosjektet skal brøyte vei for etableringen av et eget senter for kunnskap og aktivitet knyttet til marin forsøpling i Oslofjorden.
Plastskall av resirkulert tauverk
Plastskallet er laget av resirkulert tauverk fra havbruks- og fiskerinæringen, skriver arkitekt.no.
Ettersom Oslo Løa er et midlertidig bygg har det vært viktig for studentene å tenke ombruk av alle elementer. Fasadene og taket består av plastplater støpt av plast fra resirkulerte tau fra fiskeindustrien, skriver de på Nordic Ocean Watch sine nettsider.
Videre skriver arkitekt.no at prosjektet er rigget for å teste bestandigheten av ny og ombrukt plast i Oslo-klimaet. På den måten bidrar AHO til kunnskapsutvikling for leverandører og produsenter av løsninger med effektiv ressursutnyttelse og lav miljøbelastning.
Kjernen i et besøk på Oslo Løa er å sortere og registrere innsamlet marint avfall fra ryddeaksjoner i indre Oslofjord. De besøkende velger mellom å sortere avfall de har plukket selv, eller å sortere avfall ryddet av frivillige ryddere i Fjord CleanUP.
Statistikken fra Oslo Løa blir rapportert til Senter mot marin forsøpling (Marfo), og skal hjelpe myndigheter og næringsliv med å forstå kildene til forsøpling av havet og peke i retning av de rette tiltakene.
– Handling skaper holdning, og gjennom å legge til rette for og vise hvordan alle kan bidra, skaper vi en kultur der alle som bruker havet gir noe tilbake, sier Martin Julseth Barfod, prosjektleder i Nordic Ocean Watch.
Vil lære opp folk til å ta vare på havet
Både skoleklasser, aktive brukere av fjorden og bedrifter inviteres til å sortere og registrere marint avfall, og på den måten bli en del av løsningen. Forbipasserende og skuelystne kan oppleve prosjektet digitalt. Målet med piloten er å utstyre flest mulig med kunnskap og handlingsalternativer for å ta vare på havet. Det skriver Nordic Ocean Watch på sine nettsider.
Prosjektet er finansiert av Bymiljøetaten i Oslo kommune, Handelens Miljøfond og Marfo – Senter for marin forsøpling.
Kilde: Nettsidene til Nordic Ocean Watch og artikkel på arkitekt.no