Kritisk til at regjeringen avslutter vellykket plastforurensningsprosjekt
Bistandsprogrammet ble lansert av Solberg-regjeringen i 2018, og ble utvidet med to år i 2021.
Nå skal det avsluttes i 2024.
Bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast har vært en suksess. Det har hjulpet fattige land å få fart på å finne løsninger for plastutfordringene de sliter med, og Norges bidrag sies å ha vært svært viktig.
Global plastavtale
Særlig er det enorme utfordringer med plastforurensning i Sørøst-Asia.
Det er Dagsavisen som skriver at prosjektet nå skal avsluttes. Regjeringen begrunner dette med at man nå vil se den globale plastavtalen vil ta form og være ferdigforhandlet i 2024. Den understreker at den skal bidra med å jobbe mot plastforurensning i havet også i framtiden, men altså ikke gjennom det eksisterende programmet.
Nicolai Astrup (H) var en av ministrene som i 2018 lanserte programmet. Han mener det bør videreføres, og det samme mener tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som satt i samme regjering som Astrup.
- Bør videreutvikles
Også Rødts Bjørnar Moxnes reagerer på at programmet stanses.
- Norges bidrag i kampen mot forsøpling av verdens hav må styrkes, ikke svekkes, og derfor bør programmet ikke bare videreføres, men også videreutvikles, sier han til Dagsavisen.
Men den som hardest ut i samme avis er Frps Christian Tybring-Gjedde, som kaller avslutningen av programmet for meningsløst og som en provokasjon.
Tybring-Gjedde er Frps utenrikspolitiske talsperson, og har liten forståelse for vurderingen til regjeringen i denne saken.
- Den største miljøtrusselen
-Marin forsøpling er den mest alvorlige miljøutfordringen verden står overfor, og vi i FrP er svært skeptisk til at målrettede initiativ fra Norges side avsluttes, sier han.
Når bistandsprogrammet avsluttes, vil regjeringen ha bruk 1,6 milliarder kroner på prosjektet, skriver Dagsavisen.
Kilde: Dagsavisen