Plastdagen 2023 - De beste idéene kommer når vi snakker sammen
FINNER LØSNINGER: Arrangementet har blitt en viktig møteplass for alle som er opptatt av løsninger på en av vår tids største miljøutfordringer.
Årets tema er teknologiens rolle i plasthåndtering i lav- og mellominntektsland. Og på programmet står et sterkt lag av aktører fra næringsliv, humanitær sektor, forvaltning og politikk.
Det skriver Ingeniører Uten Grenser i en pressemelding.
Selve arrangementet foregår 19. oktober.
De beste ideene kommer når vi snakker sammen
For tre år siden tok frivillige i Ingeniører Uten Grenser initiativet til å samle folk som jobbet på internasjonale plastprosjekter til en workshop. Initiativet har vokst, og nå er et sterkt lag i full sving med å planlegge Plastdagen 2023.
Samarbeid på tvers av sektorer må til
Bak årets Plastdag står Ingeniører Uten Grenser (IUG), GRID-Arendal og Forum for Teknologi og utviklingssamarbeid (FTU) i samarbeid med flere organisasjoner og næringslivsaktører. Arrangementet går av stabelen 19. oktober på Kulturhuset i Oslo, og består av et åpent frokostmøte etterfulgt av et fagseminar for aktører som er eller vurderer å bli involvert i internasjonalt plastarbeid.
– Det å bringe hoder sammen og knytte bånd på tvers av sektorer og fagområder er ideen bak dette initiativet. Mange jobber på internasjonale prosjekter og har kompetanse som trengs for å finne de gode løsningene. Da er det dumt hvis alle sitter på hver sin tue. De beste ideene kommer når vi snakker sammen, sier Astrid Musæus i programkomiteen for fagseminaret.
Løfter frem spennende prosjekter
Sammen med Anna Østby Schippert og Gard Sviggum Saabye, er hun nå i full sving med planlegging av programmet for seminardelen. De har alle tre rik erfaring fra arbeid med plastresirkulering i lav- og mellominntektsland, både som frivillige i IUG-prosjekter og gjennom selskaper som NGI, Human Brights og Schippert Consulting. På fagseminaret ønsker de å løfte frem spennende prosjekter fra ulike sektorer.
– Det er ekstra morsomt i år at vi får besøk av Taka Taka Solution - et stort kommersielt resirkuleringsselskap i Nairobi. De har fått en businessmodell som funker, og fått opp en avfallshåndteringsløsning i et land der dette på mange måter må bygges helt fra bunn, forteller Anna Østby Schippert.
Ellers byr fagseminaret på presentasjoner fra flere spennende prosjekter og deling av mye hands-on erfaringer fra resirkuleringsprosjekter i lav- og mellominntektsland. Fagkomiteen lover et spennende program som viser en god bredde i både erfaringer og aktører som er involvert.
En møteplass for alle som er opptatt av teknologi og konkret innsats
Som medlem av høyambisjonsgruppen har Norge en ledende rolle i arbeidet med å utarbeide en globalt forpliktende plastavtale. Regulatoriske grep og finansieringsløsninger er sentralt i dette viktige arbeidet. For de erfarne plast-ingeniørene er det åpenbart at det parallelt må jobbes med å få opp farten i den konkrete innsatsen. Årets arrangement er spisset inn på teknologi og hvordan overføring, innovasjon og tilpasning av teknologi kan bidra til at plast mer effektivt fjernes fra naturen og kommer inn i sirkulære systemer.
– Teknologi står i sentrum, men kan ikke løse dette alene. Samarbeid med lokal kompetanse i landene vi jobber er utrolig viktig. Videre er bevisstgjøring rundt avfall som en ressurs, opplæring og vedlikeholdsplaner, myndighetskontakt, og ikke minst bærekraftige forretningsmodeller er helt sentralt for å lykkes. Derfor er en møteplass som det Plastdagen har blitt så viktig, avslutter Astrid Musæus.
Her finner du mer info:
Sammen med medarrangørene GRID-Arendal og Forum for teknologi og utviklingssamarbeid (FTU), ser Ingeniører Uten Grenser fram til å skape en arena hvor avfallsbransje-folk, studenter, folk fra humanitær sektor, forvaltning, næringsliv og politikk møtes. Mer info om Plastdagen 2023 og program for frokostmøte og fagseminaret, finner du HER.
Kilde: Pressemelding fra Ingeniører Uten Grenser.