23948sdkhjf

CaeTek med lettvekstløsninger innen plast og kompositt

Mer fra Plast og komposittkonferansen: Plastforum har tatt en prat med CaeTek, som var en av utstillerne på Gjøvik 14. og 15. september. Med sin bakgrunn fra bil og senere flyindustrien, er optimalisering av vekt og ytelse på plast og komposittmaterialer noe av det de er spesielt gode på.

FYSIKKBASERT SIMULERING: CaeTek AS er et norsk selskap som tilbyr programvare og tjenester innenfor fysikkbasert simulering.

Selskapet er en utvidelse av morselskapet CaeTek Oy i Finland. I tillegg har vi et søsterselskap i Danmark. Det betyr at CaeTek er offisiell forhandler av Altair Software i Finland, Danmark, Norge, Island, Baltikum.

CaeTek AS er å regne som Altair Channel Partner eller forhandler av Altair Software mot det norske markedet. Selskapet er lokalisert i Kristiansand drives av Magnus Engestøl, supportert av Knut Inge Edvardsen.

Magnus Engestøl i CaeTek forteller til Plastforum at de som en del av et sterkt faglig miljø samarbeider tett med konsulentselskapet cDynamics.

– Dette gjør at vi ikke kan tilbyr software, men vi besitter også enorm kompetanse innenfor simuleringsteknologi. Vi tilbyr også konsulenttjenester innenfor simulering gjennom Altair eller cDynamics, sier Engestøl.

Altair jobbet først mot bilindustrien, deretter flyindustri – og så til all slags industri

Altairs historie strekker seg tilbake til 1985 og var i utgangspunktet et konsulentselskap som jobbet mest mot store aktører innenfor bilindustrien.

Selskapet fant senere ut at det var store forbedringspotensiale i enkelte prosesser og startet dermed med å utvikle software selv, for å kunne tilby bedre konsulenttjenester.

– Produktene ble så etterspurt av andre aktører innenfor bilindustrien og senere flyindustrien. Altair har nå over 170 programvarer i porteføljen. Siden den gang har selskapet utviklet seg fra å kun jobbe innenfor bilindustrien, til nå å være til stede i alle industrier som har behov for fysikkbasert simulering, sier Engestøl.

Hva er CaeTek gode på?

Av alle de 170 programvarene til CaeTek, har Engestøl en ydmyk tilnærming.

– Vi er ikke best på alt. Det tror jeg ikke er mulig i denne bransjen, men det er spesielt noen ting som vi er veldig gode på, sier Engestøl og lister opp:

  • Våre programvarer innenfor preprosessering og modellering er helt overlegne. HyperMesh som er vår preprosessor er anerkjent verden over for sine egenskaper.
  • Ettersom vår bakgrunn også er fra bil og senere flyindustrien, så er optimalisering av produktene med tanke på vekt og ytelse noe vi er svært dyktige på. Det er her komposittmaterialer kommer inn og vår interesse for å være tilstede på Plast og komposittkonferansen.
  • En annen stor fordel med våre løsninger er at de har god integrasjon med andre software, slik at vi i mange tilfeller ser på oss selv som et kompliment og ikke en konkurrent. Målet vårt er at kundene skal sitte med den mest optimale løsningen de kan, slik at deres interne prosesser går sømløst, effektivt og 100 prosent optimalisert etter behov.
  • Vi har også en spennende innovativ programvare som heter SimSolid.

Optimalisering av plast. Foto: CaeTek.

SimSolid

– Vår innovative programvare SimSolid, sørger for raske iterasjoner tidlig i designfasen. SimSolid baserer seg ikke på tradisjonell finite element metode, men tar utgangspunkt i andre matematiske beregninger, sier Engestøl.

Han forklarer videre at dette fører til at det ikke er behov for å forenkle geometrien og heller å lage mesh. SimSolid leverer resultatene i løpet av sekunder til minutter. Dette gjør SimSolid til et strålende simuleringsverktøy tidlig i designfasen for å få en indikasjon på strukturen til din geometri. Simulering tidlig i utviklingssyklusen bidrar til bedre arbeidsflyt, sikrer produktets kvalitet noe som betyr reduserte kostnader. 

Simulering

Tradisjonell utvikling av prototyper og gjentatte tester er en svært tidskrevende og kostbar prosess.

– Vi skiller gjerne mellom simulering for verifisering og simulering under produktutvikling, sier Engestøl.

Han sier at med simulering under produktutvikling, vil de få mer informasjon om produktet tidlig i prosessen, noe betyr at vi kan gjøre justeringer mens det fremdeles er mulig og rimelig.

Jo tidligere man får informasjon om produktet, jo mer frihet har man til å gjøre endringer.

Med virtuell simulering åpner dørene seg for å gjøre langt flere og raskere iterasjoner, som vil gi bedre resultat, samt besparelse av tid og penger.

Simulering (med Altair) bidrar til det bedre for bedriftene, her er hvorfor:

  1. Optimalisering av produktdesign: Altairs programvareløsninger fokuserer på å hjelpe organisasjoner med å optimalisere sine produkters ytelse, holdbarhet og effektivitet. Dette kan føre til betydelige besparelser og forbedringer i produktkvaliteten.
  2. Reduserte produktutviklingstider: Ved å bruke Altairs verktøy for simulering og designoptimalisering, kan organisasjoner akselerere produktutviklingsprosessen, redusere iterasjoner og komme raskere til markedet.
  3. Kostnadsbesparelser: Altairs programvareløsninger kan bidra til å redusere kostnadene ved fysiske prototyper og testing ved å tillate virtuell testing og simulering.
  4. Bærekraft og miljøhensyn: Altair har også løsninger som hjelper organisasjoner med å optimalisere sine produkter med tanke på bærekraft og miljøpåvirkning. Dette kan være viktig for organisasjoner som ønsker å redusere sitt karbonavtrykk og møte stadig strengere miljøkrav.
  5. Styring og analyse: Altair tilbyr også løsninger for datastyring og analyse, noe som kan hjelpe organisasjoner med å utnytte dataene sine bedre for å ta informerte beslutninger.

Kilde: Intervju med Plastforum

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.104