23948sdkhjf

EU vil redusere tap av plastpellets og forbyr løst glitter

Miljødirektoratet har kommet med to ferske pressemeldinger om både forebygging og forbud.

KAMPEN MOT MIKROPLAST: Mikroplast måles overalt i naturen, og er en global forurensning.

Det antas at mesteparten til slutt vil havne i havet og synke til bunns. Nye regler og forbud kan være en måte å redusere forsøpling og tette "hullene" i verdikjeden på.

EU-høring: Regelverk om å forebygge tap av plastpellets

EU-kommisjonen ber om innspill på forslag til regelverk for å forebygge tap av plastpellets og redusere mikroplastforurensning. Frist 14. desember.

Forslaget har som mål å redusere tap av plastpellets i hele verdikjeden.

I 2019 ble det estimert at mellom 52 og 184 tusen tonn pellets hvert år havner i miljøet på grunn av lekkasjer gjennom hele verdikjeden. Plastpellets utgjør dermed en av de største kildene til utilsiktet mikroplastforurensning i EU.

Miljødirektoratet oppfordrer berørte interessenter til å gi innspill til EU-kommisjonen.

Les hele saken HER.

Mikroplastrestriksjonen: Forbud mot løst glitter

Restriksjonen på tilsatt mikroplast trådte i kraft i EU 17. oktober, og vil umiddelbart gjelde blant annet glitter og mikroperler.

Fra 17. oktober 2023 gjelder den såkalte "mikroplastrestriksjonen" - restriksjonen mot tilsatte syntetiske polymere mikropartikler – i EU. Løst glitter og mikroperler er eksempler på mikroplast som blir forbudt å omsette på det europeiske markedet fra og med denne datoen.

For å bistå næringsaktører har Europakommisjonen utarbeidet en kort veiledning for hvordan glitter og glitter i produkter vil bli berørt av restriksjonen.

En mer detaljert veileder for hele restriksjonen forventes å være tilgjengelig ved slutten av 2023.

Restriksjonen gjelder per dags dato ikke i Norge, men kommer også til å gjelde her etter innlemmelse i EØS-avtalen. Norske næringsaktører, som omfattes av restriksjonen, vil derfor kunne forholde seg til datoen for forskriftsendring i Norge for bruksområder uten overgangsperiode.

Les hele saken HER.

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078