37,5 millioner plastposekroner går til rydding av teiner
NYTTIG PLASTPOSEAVGIFT: Det kryr av tapte teiner og garn på havbunnen. Nå går 37,5 millioner kroner fra kjøp av plastposer til å få ryddet opp i problemet.
Ove Cornelius Olsen i selskapet Green-Bay forteller til NRK at det jevnt og trutt dør dyr i de mange teinene som aldri blir hentet opp fra havbunnen.
Han rydder nå kysten utenfor Stavanger for gammelt fiskeutstyr.
Det skriver NRK i en artikkel.
– Noen steder på havets bunn står det lagvis med teiner og garn. I starten fanger de utrolig mye krabbe og hummer. Det lukter død av de før de gror til på bunnen, sier Olsen til NRK.
Havforskningsinstituttet og Green-Bay har forsket på og ryddet opp i tapte fiskeredskaper i sør og øst, og utvider nå til vest.
Hentet opp 419 teiner
Prosjektet om spøkelsesfiske startet i 2019 og er finansiert av Handelens Miljøfond. Nå får de 37,5 millioner kroner til å fortsette med ryddingen og forskingen.
Dette er pengene som kommer fra plastposene vi kjøper i butikkene.
Ifølge Handelens Miljøfond viser nordmenns plastposekjøp i september et forbruk tilsvarende 85 poser hvert år.
Olsen forteller at de har hentet opp 419 teiner i Stavanger på en og en halv uke – og at det er like galt både i Oslofjorden og på sørlandskysten.
Lettere å forebygge enn å reparere
Daglig leder Cecilie Lind i Handelens Miljøfond mener det er viktig at det jobbes frem løsninger som fører til at det kan brukes mindre penger på å rydde teiner. Foto: Handelens Miljøfond.
– Vi må utvikle både teiner og fiskevanene til folk, slik at vi ikke mister så mange teiner i fremtiden. Derfor støtter vi også prosjekter som utvikler sporbart teineutstyr og teiner som inneholder mindre plast og som ikke spøkelsesfisker i fremtiden, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind til NRK.
Susanna Huneide Thorbjørnsen er forsker ved Havforskningsinstituttet.
Hun presiserer at det er dyrere å rydde havbunnen i etterkant, enn å forhindre at redskapene havner der i første omgang. Hun sier også at det nå mistes flere teiner enn det som plukkes opp på havbunnen.
Kilde: Artikkel på NRK.