Mat fra mikrobølgeovn kan inneholde både mikroplast og kjemikalier
FRIGJØRES FRA EMBALLASJEN: En ny studie fra Universitetet i Nebraska i USA viser at plastemballasje frigjør partikler etter tre minutter i mikrobølgeovn.
Det skriver P4 i en artikkel.
Studien er publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology og har tatt for seg plasttypene polypropylen og polyethylen.
De amerikanske forskerne mener produsentene bør opplyse om hvor mye mikroplast og nanoplast det er i emballasjen.
Ketil Hylland er professor ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.
– Så lenge partiklene er små nok, vil de kunne tas opp av celler og skape oksidativt stress som skader cellene, forklarer Hylland til P4.
Likevel er ikke Hylland så bekymret for mikroplasten i emballasjen. Han forteller at emballasjen inneholder mange andre kjemikalier og tror heller at det i denne undersøkelsen er de som har lekket ut i maten.
Videre forteller Hylland at det er usikkert om disse kjemikaliene faktisk tas opp i kroppen. Noe går altså tvers gjennom oss.
Neste gang du varmer mat i mikrobølgeovnen, er det uansett lurt å bruke annen emballasje enn plastbeholdere, for eksempel glassbeholdere.
Kilde: Artikkel på P4.