23948sdkhjf

Unødvendig bruk av plast på solcellepaneler

PLASTEN BAK SOLCELLEPANELER: Vanlige solcellepaneler har en bakside som er dekket av plast. Om solcellepanelet har en feil som fører til branntilløp, vil denne plastbelagte baksiden føre til stor brannfare.

Dette gjelder også hvis brannen starter et annet sted enn selve anlegget, men sprer seg bak panelene - da har man et stort brannlast.

Siden solcellepaneler deker en stor del av taket, representerer de en stor risiko for videre spredning av en brann.

Stephan Niderehe er rådgiver innen solenergi, energilagring og smartgrid i Multiconsult. Han forteller til Plastforum at de få gangene det forekommer defekter som fører til lysbuer under panelene, er brannrisikoen stor hvis det er brennbart materiale rundt disse.

– Denne plasten har høyere brennverdi enn fyringsolje, og bør ikke brukes på fasader i det hele tatt, hevder Niderehe.

Det er i Norge foreløpig få branner i solcelleanlegg, men ettersom flere tar det i bruk, vil trolig også forekomsten øke. Om det først blir branntilløp, vil uansett plasten på panelene føre til hurtigere brannspredning.

Luftespalten bak panelene kan bidra til å redusere varmeutvikling på taket bak panelene. Denne spalten kan naturligvis økes, men Niderehe mener det uansett er best å unngå plasten.

– Særlig fordi jeg er fasadeingeniør med bakgrunn fra byggebransjen, mener jeg det er feil å bruke et ekstra brennbart material mot innsiden av et hulrom, sier Niderehe.

Det finnes et alternativ med tosidige solcellepaneler, med glass på både over- og undersiden.

Denne løsningen er både mer økonomisk, den er ikke brannfarlig og den tåler vær og vind bedre, samt beholder ytelsen lenger.

– Å velge glass fremfor plast er en no-brainer, hevder Niderehe.

Han tror den eneste grunnen til at plastbelegg på baksiden er så dominerende, er at det er det bransjen er vant til.

– I de neste årene vil uansett hele bransjen går over til glass-glass, rett og slett fordi dette er mer økonomisk. Det er bare et spørsmål om tid til bransjen har tatt det i bruk fullt ut, og at produksjonen er fullstendig omstilt, sier Niderehe.

Niderehe legger til at enn så lenge, må bransjen være obs på at man bruker glass-glass paneler i hvert fall i prosjekter, over solenergipaneler er tett integrert i bygningsskallet (BIPV).

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.105