23948sdkhjf

Første i sitt slag: Designguide mot forsøpling

Hvordan emballasje utformes har betydning for om produkter ender opp som forsøpling i naturen eller ikke. Særlig gjelder det produkter med stor forsøplingsrisiko, som på farta-produkter, snacks og take-away.

Grønt Punkt Norge hadde nylig lansering av "Designguiden mot forsøpling" - et verktøy utviklet sammen med Hold Norge Rent, rådgivningsselskapet Mepex og masterstudenter i produktdesign ved Oslo Met. 

Produkter må designes mot forsøpling

Det aller meste av et produkts liv bestemmes allerede i designfasen. Materialvalg og -sammensetning avgjør for eksempel om emballasjen kan gjenvinnes til nye produkter, eller om den er enkel å kildesortere. 

- Vi ønsker at emballasjen er bedre tilpasset situasjonen slike produkter brukes i og forsøplingsrisikoen den innebærer – for å unngå at hele, eller deler av produkt og emballasje ender opp i naturen og havet, forklarer Mari Mo Osterheider, fagleder forebygging og opprydding i Hold Norge Rent.

Grep som vil redusere forsøpling

Designguiden er ment for produktdesignere og emballasjeutviklere, og viser 7 grep som vil redusere risikoen for forsøpling. Verktøyet ligger på nettsidene til Grønt Punkt, åpent og tilgjengelig for alle.

Designguiden trekker frem elementer ved emballasje og produkter som har særlig høy forsøplingsrisiko:

  1. Overemballering – Unngå unødvendig emballasje
  2. Engangsemballasje – Bytt til ombruksemballasje der det er mulig
  3. Løse deler – Reduser antall smådeler
  4. Korker og lokk – Fest løse korker og lokk
  5. Fliker og rivekanter – Unngå fliker som rives av ved åpning
  6. Nedbrytbare materialer – Vær varsom med budskap om nedbrytbarhet
  7. Informasjon og merking – Synlig og tydelig informasjon til forbruker


- I en del tilfeller har emballasjedesignerne mulighet til å redusere sjansen for at emballasjen, eller deler av den, havner på avveie ved å gjøre små justeringer på emballasjedesignet eller det som kommuniseres til sluttbruker. Dette temaet har frem til nå fått for lite oppmerksomhet og vi er glade for å kunne bidra til å spre denne kunnskapen til bransjen, forklarer Johannes Daae, utviklingssjef Grønt Punkt Norge.

Designguide: I prosjektet er det utviklet en designguide som viser 7 grep som reduserer risikoen for forsøpling. I arbeidet med designguiden har vi fått god hjelp av masterstudenter i produktdesign ved Oslo Met. Illustrasjon hentet fra Grønt Punkt sine nettsider.

Utviklet med støtte fra Handelens Miljøfond

Designguiden er utarbeidet som del av prosjektet Design mot forsøpling. Med i prosjektet er Hold Norge Rent, Mepex, Grønt Punkt Norge og Emballasjeforeningen, og Handelens Miljøfond har bidratt med finansiering.

Se Grønt Punkts designguide her for god veiledning til utforming av emballasje.

Det utvikles også en egen kursmodul som blir en del av Emballasjeskolen i 2024. Emballasjeskolen er et samlingsbasert studium som går over 18 måneder i regi av Emballasjeforeningen.

Kilde: Pressemelding fra Hold Norge Rent

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078