Kjemikalier i plastleker kan være hormonforstyrrende
FORELDRE OM PLASTBRUK: – Forskning på mikroplast gir grunn til å redusere eksponeringen, særlig for barn.
Det sier småbarnsmoren Benedicte Marie Bjerke (38). Det skriver Dagbladet i en artikkel. Hun og samboeren har derfor valgt å holde leker, drikkeflasker og spiseutstyr laget av plast unna sin to år gamle sønn.
Hubert Dirven er avdelingsleder ved Kjemikalietoksikologi og forsker ved Folkehelseinstituttet. Han sier det ikke er gjort gode nok studier på hvor mye kjemikalier vi får i oss fra blant annet plastleker.
Fant plastkjemikalier i urinprøver
Det er mer enn 13.000 kjemikalier som finnes i plast sier Dirven og opplyser at det mangler toksikologiske data på flere av disse.
De fleste kjemikalier vi finner i kroppen kommer fra mat, påleggsemballasje og fra luft som vi puster inn.
En kjemikaliegruppe av stoffer som tilsettes plasten for å gjøre den myk, eksempelvis påleggsemballasje, kalles plastmykere. En av plastmykerene er ftalater
Dirven mistenker at stoffene kan forstyrre hormonbalansen i kroppen, fordi kroppen kan oppfatte dem som hormoner.
Driven sier ogås at effekten av enkelte hormonhermende stoffer kan være mest alvorlig under svangerskapet, siden de kan forstyrre utvikling av fosteret.
I en tidligere FHI-studie fra 2017 fant forskerne åtte ulike plastmykere i urinprøver fra 90 prosent av deltagerne. I 2024 planlegger FHI en ny innsamling av prøver til Human miljøbiobank for videre å kunne overvåke eksponeringen av kjemikalier i mennesker.
Småbarnsforeldrene velger å begrense plast
Ifølge Dagbladet har både Benedicte og samboeren brukt mye tid på å skaffe seg innsikt i plast-tematikken.
Deres oppfatning er at fasiten om mikroplast og helse er langt unna da plasteksponeringen er økende og helt ny i evolusjonær sammenheng.
– Kanskje er det en kausalitet mellom mikroplast og endokrinologiske forstyrrelser, autoimmune sykdommer og synkende fertilitet? Årsakssammenheng vil eventuelt bli etablert senere, sier Bjerke til Dagbladet.
– Vi kommer aldri til å få vite om våre tiltak for å redusere vårt barns eksponering for mikroplast vil ha en konkret innvirkning på hans helse. Men vi vet ikke hva disse stoffene eventuelt gjør systemisk med helsen vår, ergo virker det fornuftig å være føre-var, sier Bjerke.
Grundig undersøkt
FHI-forsker Dirven presiserer samtidig at plastprodukter som leker og matemballasje er grundig undersøkt og strengt regulert i Norge, og skal være trygt å bruke.
Særlig for leker er det utarbeidet ganske strenge regler i Europa, nedfelt i Leketøydirektivet.
Fabrikanter og importører som selger produkter i Norge og i Europa forholder seg til disse reglene, men leker og andre produkter via utenlandske nettsider kan inneholde mye rart.
Vanlige kjemikalier i plast
- Mykgjørere (ftalater)
- Tilsetningsstoffer (bisfenoler)
- Stoffer som gjør plast mindre brennbart (flammehemmere)
Plast selv består også av kjemikalier som:
- Polyetylen
- Polystyren
- Terephthalate (PET)
- Polypropylen
Kilde: Artikkel i Dagbladet