23948sdkhjf

Plastretur utfordrer byggebransjen gjennom Plastcupen

BEST PÅ PLASTHÅNDTERING: Fra februar til september kan norske entreprenører igjen konkurrere om å bli best på plasthåndtering gjennom Plastcupen 2024.

Gjennom «Plastcupen» inviterer Norsk Gjenvinning og Plastretur norske entreprenører til å samle inn og kildesortere mest mulig plastemballasje på byggeplasser.

Det skriver Grønt Punkt Norge i en pressemelding. Konkurransen er i regi av Plastretur (Grønt Punkt Norge) og vinneren får matservering på byggeplassen, miljørådgivning til en verdi av 50.000 og ikke minst heder og ære.

Hvem er best på plast?

Målet med konkurransen er å utfordre byggeplasser til å bli best mulig på håndtering av plastemballasje. For det er et potensiale for å materialgjenvinne mer plast fra denne bransjen, enn det som er realiteten i dag.

– Bygg- og anleggsbransjen har satt søkelyset på avfallshåndtering, kildesortering og materialgjenvinning de siste årene. Mange aktører har allerede gode systemer for kildesortering, samtidig er dette et område med store volumer og materialer som egner seg godt til materialgjenvinning, sier Are Magnus Adolfsen, prosjektleder næringsliv i Plastretur.

Cupen arrangeres i samarbeid med Norsk Gjenvinning. De påpeker at det også kan være lønnsomt for byggeprosjekter å ha gode rutiner på plasthåndtering.

– Plast har ikke nødvendigvis det høyeste volumet når det kommer til avfall på en byggeplass, men utslippet er derimot høyt. Ved å sortere plast til materialgjenvinning sparer man utslipp. I tillegg reduseres kostnadene fordi det er rimeligere å materialgjenvinne plastemballasje enn å sende det til forbrenning, sier Charlotte Koritzinsky Luisa som er leder bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning.

Fjorårets prisvinner

I fjor var det Vedal Prosjekt og Clemenskvartalet som vant PlastCupen, mens Backe Vestfold Telemark og Bamble vgs sikret andreplassen. Prisen ble utdelt i 2023 for tiltak i 2022.

– Å vinne Plastcupen har ført til at vi i enda større grad ønsker å bevare verdien av avfallsfraksjonene våre. I tillegg stiller vi nå også krav til underleverandører om sortering på byggeplass og har faktisk kontraktsfeste dette, sier Frida Douglass Hylin, leder prosjektstøtte i Vedal og fjorårets vinner.

Krav til materialgjenvinning

Konkurransen har som mål å motivere til økt innsats, som forhåpentligvis kan resultere i at mer plastemballasje fra norske byggeplasser går til materialgjenvinning i stedet for forbrenning. Dette vil også myndighetene stille strengere krav tid i framtiden. 

– Det er derfor viktig å rigge seg for framtidens regelverk allerede nå, sier Adolfsen.  

Slik kåres vinneren

Alle som deltar, blir målt etter følgende parametere:

  • Plastemballasje sendt til materialgjenvinning: Teller 60%
  • Innovasjon knyttet til plast: Teller 25%
  • Sorteringsgrad: Teller 15%

 Vinneren kåres i september 2024.

Plastretur AS er et non-profit returselskap som sørger for innsamling og gjenvinning av plastemballasje. Returordningen finansieres av medlemmer som tar produsentansvar, ved å betale vederlag for plastemballasjen de setter på det norske markedet. Plastretur ble etablert i 1995 og er en av de fem returselskapene for emballasje som eier Grønt Punkt Norge. Plastretur har ambisjon om å sørge for at plastemballasje går i kretsløp og sikre en sunn sirkulær økonomi.

Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.

Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.

Kilde: Pressemelding fra Grønt Punkt Norge.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08