23948sdkhjf

Stadig flere velger pant fra polet

Vinmonopolet har opplevd et rekordsalg av vin og brennevin på pantbare plastflasker. Totalt har de solgt 8,42 millioner enheter med pant i 2023, som er en økning med 10 prosent siden i fjor.

– Overgangen fra glass til mer klimasmart emballasje, som plastflasker med pant, har kuttet utslippene med rundt 2 000 tonn Co2 siden vi startet i 2019, sier Rolf E. Eriksen, fagansvarlig for klima og miljø i Vinmonopolet.

Skal redusere CO2-utslipp 

Vinmonopolet har som mål å redusere sitt CO2-utslipp med 55 prosent innen 2030. De vil derfor ha flere nye produkter med pantbar emballasje, og stiller krav til at nye produkter i plast og aluminium i basisutvalget skal være tilknyttet panteordningen. En glassflaske på polet veier rundt en halv kilo, uten innhold, mens en vinflaske i plast veier rundt 50 gram. I tillegg krever de at flere glassflasker skal lages med tynnere og lettere glass, for å bruke mindre ressurser og mindre energi til å lage og transportere flaskene. 

Fire år etter starten er det nå pantemerke på 3,5 millioner brennevinsflasker som selges på polet. Det er cirka 17 prosent av alle brennevinsflasker som selges. Øl har tidligere vært den desidert største kategorien med pant, men fra 2022 er det brennevin som har overtatt pantetronen på polet.  Øl har tre millioner enheter med pantemerke, og dette utgjør 38 prosent av alt øl som selges på polet. For rødvin, hvitvin og rosévin er panteandelen i 2023 for første gang over 3 prosent. Det tilsvarer 1,6 millioner enheter og øker år for år.

Nye produkter

 – De fleste plastflaskene er nye produkter, sier Rolf E. Eriksen i Vinmonopolet.

De pantbare flaskene og boksene som selges på Vinmonopolet går inn i Infinitums panteordning. De kan pantes i Vinmonopolets butikker, eller i panteautomater. Bokser smeltes om og blir til nye bokser, og plastflasker blir til nye flasker eller andre plastprodukter. Gjennomsnittlig returneres over 90 prosent av alle pantbare bokser og flasker. Siden ikke alle har fått med seg at det er pant på mange vin- og brennevinsflasker i plast er pantegraden lavere for denne emballasjen. 

Plastflasker: – Nå er det pant både på bokser fra butikken og mange plastflasker fra polet, sier Randi Haavik Varberg, kommunikasjonsdirektør i Infinitum. Foto: Katrine Lunke

– Vårt mål er at alle pantbare produkter vi selger blir returnert tilbake i pantesystemet. Vi opplyser derfor aktivt om pant, og vi ser at stadig flere kunder blir oppmerksomme på pant og at returgraden er økende, sier Eriksen.

Positiv

Infinitum, som drifter panteordningen, er svært positiv til Vinmonopolets satsing.– En slik overgang til klimasmart emballasje er et betydelig bidrag for å nå klimamålene.

Resirkulering av tomgods fra drikkevarer gir store miljøgevinster. På denne måten sparer vi enorme mengder energi og får en betydelig reduksjon i klimagassutslipp. Nå ser vi også at stadig flere produkter fra Vinmonopolet kommer inn til våre anlegg, og returandelen på disse produktene stiger for hvert eneste år, sier Randi Haavik Varberg, informasjonsdirektør i Infinitum.

Kilde: Pressemelding fra Vinmonopolet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126