23948sdkhjf

Rørbloggen: Kamera lager punktsky og 3D-foto under vann

Hans Kristian Nyseth er teknologisjef i Dykkerteknikk. Han er en kreativ kar med en utradisjonell cv og lang erfaring innen tekniske løsninger. I bloggen til Hallingplast forteller han om et kamera som lager punktsky og 3D-foto under vann.

Dette er et av verdens første Voyis Discovery kamera. Gjør det mulig å lage 3D bilder og punktsky under vann, sylskarpt og supernøyaktig. Hans Kristian Nyseth i Dykkerteknikk (til venstre) forteller hvordan det virker og hva det kan gjøre.

Voyis Discovery er et 3D-kamera for fotogrammetri under vann. Fotogrammetri i seg selv er ikke nytt. Det brukes mye på droner, blant annet for dokumentasjon av konstruksjonsområder, volummålinger av masser og kartlegging av terreng.

Det nye her er at vi gjør det under vann.

Det er veldig få som driver med utstyr for denslags. Kun to-tre leverandører i verden, der kanadiske Voyis er en av de nyeste på banen.

Landtak for sjøledning på Aukra

I vann og avløp ser vi veldig ofte seksjoner der anlegg på land skal passe sammen med sjøledninger. Med denne teknologien kan vi enkelt lage en nøyaktig modell av hvordan det ser ut også under vann, der du kan modellere alt av ledninger, koblinger og kummer inn i modellen. Det gjør det enklere enn noen gang å prosjektere vanskelige områder.

Nøyaktig som punktsky – enkelt som video

Sjøledninger og andre konstruksjoner bør inspiseres med jevne mellomrom for å holde kontroll med tilstanden. Her har vi muligheter til å lage en nøyaktig punktsky av en sjøledning like raskt og enkelt som en videoinspeksjon, men der sluttresultatet er en nøyaktig punktsky eller modell som gjør det enkelt å oppdage endringer i tilstanden.

Dette kameraet representerer en stor og svært viktig teknologisk utvikling, nærmest en kvantesprang. Jeg er svært stolt over at vi er så tidlig ute med det. Jeg vil takke ledelsen i Dykkerteknikk, som har tiltro til mine og mine kollegaers "gale" ideer. Jeg vil også takke utgiver Hallingplast for muligheten til å vise denne muligheten her på Rørbloggen.

Les hele blogginnlegget HER.

Kilde: Rørbloggen til Hallingplast.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085