23948sdkhjf

Foreløpig enighet om PPWR

FORELØPIG ENIG: Europaparlamentet og Ministerrådet kom 4. mars til en foreløpig enighet om EUs emballasjeforordning (PPWR).

Avtalen skal fortsatt formelt godkjennes av begge parter, ifølge en pressemelding fra Grønt Punkt Norge.

Hovedhensikten med forordningen er å håndtere økningen i emballasjeavfall som genereres i EU (og EØS), samtidig som regelverk og krav i Europa skal harmoniseres og styrke den sirkulære økonomien.

Dette er noe av det de har blitt enige om:

  • Emballasjeavfallet skal reduseres med fem prosent i 2030 og 15 prosent i 2040.
  • All emballasje som settes på markedet skal være resirkulerbar.
  • Forbud mot å pakke frukt og grønt i engangsplast fra 2030.
  • Forbud mot porsjonsemballasje i plast i restaurantbransjen.
  • Forbud mot minipakker med toalettartikler.
  • Forbud mot bruk av PFAS-stoffer i matemballasje.
  • Krav til innblanding av sekundære råvarer i plastemballasje.
  • Takeaway bransjen får krav om å tilby kunder mulighet til å bruke medbrakt emballasje. Ti prosent av produktene skal leveres i gjenbruksemballasje innen 2030.
  • Resirkulering og ombruk av panteflasker sidestilles.
  • Land må samle inn 90 % av engangsplastflasker og bokser innen 2029. Det må innføres et pantesystem i de landene hvor dette ikke allerede eksisterer. Det åpnes samtidig for et unntak for innføring av pantesystem for land som oppnår 80 % innsamling i 2026 og legger frem en plan for hvordan de har tenkt å nå 90 % i 2029.

kilde: avfallsbransjen.no

Dette skjer framover:

  • Forhandlingsteksten sendes nå til medlemsstatenes representanter i Ministerrådet og miljøkomiteen ENVI i Parlamentet. Med mindre de har innvendinger, vil teksten legges frem for en formell godkjenning i Ministerrådet og Parlamentet.
  • Deretter vil den gjennomgås av jurister før det publiseres i EUs offisielle journal.
  • 20 dager etter annonsering trer regelverket i kraft, og medlemslandene har 18 måneder på seg til å implementere.

Kilde: Pressemelding fra Grønt Punkt Norge / avfallsbransjen.no.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093