Ekstremvær, store vannmasser og plastkummer
PLASTKUMMER UNDER EKSTREMVÆR: Tall fra Meteorologisk institutt viser en stigende forekomst av kraftig nedbør. Plastkummer kan være en del av løsningen.
Handal forteller til Plastforum at bruk av plastkummer lenge har vært benyttet av private utbyggere, kommuner og til samferdsel.
– Vi ser at majoriteten av små kummer er produsert i plast, hvor andelen betong øker ved økende diameter, sier Handal.
Handal forteller videre at mange kommuner/entreprenører likevel preferer plastkummer for større diametere.
Derfor foretrekkes ofte plast for større diametere
- Vanntett materiale, kan også sveise overganger (Selv «betong-kommuner» benytter plast når kummer er installert i grunnvann/sjøvann)
- Mer fleksibelt materiale
- Mindre skader under transport/internlagring/installasjon
- Lett å bearbeide stigerør på prosjektet ved f.eks tilkobling av rør (trenger ikke kjerneboring med diamant-krone/spesialutstyr)
- Fleksible muffer som kan avvinkles 7,5° i alle retninger (Wavin)
Plastbransjen har også sertifisert plastkummer etter Miljøblad 112 slik at disse kan benyttes i kummer for ventilkryss / trykkdeler. I disse kummene er det viktig at det er tørt slik at dyre ventiler ikke korroderer og ikke lar seg betjene.
Mer ekstremvær
Siste år har vært preget av oversvømmelser og tørke. 2023 var det varmeste året noensinne og nordmenn fikk kjenne på tørke og senere ødeleggende krefter fra stormen Hans. I disse tider, preget av rikelig snøfall, er vannmasser også et kjent fenomen i hele Norge på grunn av snøsmeltingen, ifølge en pressemelding fra Wavin.
– Værets endringer med lange kuldeperioder og plutselig smelting av snø fører til uvanlige vannstrømmer. Fra oversvømmelser i kjellere til intense byger, også på vinterstid, gjør at det norske været blir mer uforutsigbart og intensivt, sier Handal.
– I Norge mangler det et ønske om å utnytte nedbøren som en ressurs. Å bruke prosessert drikkevann til toaletter, bilvask og lignende er ikke bare unødvendig, det er uheldig, sier Handal.
Handal mener overvannsanlegg ikke kun bør være avløpssystemer, men også kilder til ikke-drikkbart vann. Ved å endre tilnærmingen til nedbør som en ressurs, vil fremtiden kunne sikres med løsninger som både håndterer de store nedbørsmengder, og samtidig ikke kaster bort potensielle ressurser.
– Norske klimaprognoser estimerer en økning av nedbør på opptil 40-50 prosent. Gode overvannsløsninger er førsteprioritet da dette skaper så mange følgeskader. Men når man først bygger disse overvannsløsningene bør man også legge på litt og få en løsning som ikke bare løser et overvannsproblem, men også løser et vannforsyningsproblem, sier Handal.
Wavin er en bedrift som lenge har spesialisert seg på overvannssystemer. Tanken deres er at det ikke bare bør fjernes vann når det er for mye, men at de skapes løsninger som jobber på lag med ekstremværet.
De er også en global leverandør av en rekke bærekraftige produkter og løsninger til bygge- og infrastrukturbransjen.
Kilde: Pressemelding fra Wavin.