23948sdkhjf

Vink gjør bruk av plast mer bærekraftig

Norges ledende leverandør av plast halvfabrikata lanserer et helhetlig konsept for innsamling og gjenvinning av plast.

– Vi har lenge jobbet hardt for å utvikle et helhetlig system som gjør det enkelt og effektivt for kunder å samle inn plast til resirkulering/gjenbruk, samt å tilby nye produkter med tilsvarende kvalitet og pris. Nå går startskuddet, forteller Nesje til Plastforum.

Les også: Den nye Vink-toppsjefen kom på Norgesbesøk i forbindelse med investering i Norge.

– Dette konseptet vil redusere forbruket av jomfruelig plast, og ikke minst reduserer CO2-utslipp betydelig. For hver kilo plast som resirkuleres i stedet for å gå til forbrenning, sparer vi omtrent 2,6 kilo CO2-utslipp. Et beregnet volum på 1000 tonn resirkulerte plater gir en utslippsreduksjon på hele 2600 tonn CO2/år, understreker han.

Restene blir til nye produkter som holder tilsvarende kvalitet som nye, sier Salgs og Produktsjef Tore Hanssen. – Resirkulert plast har tradisjonelt holdt lavere kvalitet, men dette har endret seg. Produkter av resirkulert plast holder nå tilsvarende kvalitet og med samme prisnivå som nye, sier Hanssen.

Enkel innsamling

Kunder som ønsker å levere plastrester og -avkapp til resirkulering kan etter avtale få tilpassede løsninger for innsamling. Standard løsning er at de mottar en flatpakket, solid pallecontainer i papp med tilhørende trekk og pallehjørner. Kunde sorterer selv plastrestene i ulike containere og melder tilbake når det er klart for opphenting, så sørger Vink for at dette blir til nye gode produkter.

Vink kan motta plastrester for gjenvinning av typene PE, PMMA, PC, PA, POM-C, PEEK med flere.

Nye resirkulerte produkter i PE-HD av høy sveisbar kvalitet.

Vink har et tett samarbeid med Oceanize, som er ledende på produksjon av pellets basert på PE-retur-plast fra for-slanger innen akvakultur. Oceanize leverer pellets til en av Vink sine største produsenter som produserer plater av disse råvarene. Disse platene tilbyr videre Vink til det Europeiske markedet med datablader og sertifikater som sikrer at brukerne kan være trygge på kvaliteten. Flere kunder har allerede benyttet disse platene til å produsere opp og sveise sammen produkter av samme kvalitet som når man bruker jomfruelig plast.

POM-C kan endelig tilbys i resirkulert kvalitet.

Vink har i flere år jobbet tett sammen med Mitsubishi Chemicals for å kunne tilby resirkulert POM-C i samme kvalitet som jomfruelig materiale. Dette er nå en realitet og Vink tilbyr nå dette til markedet. Første kunde ut var Stingray Marine Solutions i Norge. Stingray har vært en aktiv og positiv bidragsyter for å få dette i gang og de produserer nå sine produkter i resirkulert POM-C produsert av Mitsubishi. Stingray samler ikke bare inn avkapp fra sin produksjon, men henter også inn igjen «end-of-life» produkter fra sine kunder og har sendt disse til resirkulering hos Mitsubishi. Når dette fungerer har man sikret en nær 100% gjenbruk av plasten.

Årlig «regnskap»

Alle kunder som returnerer plast til Vink, vil motta en årlig oversikt over innsamlet volum og et oppsett som viser reduksjon av CO2-utslipp,

– Dokumentasjon og klimaregnskap er på full fart inn, og en slik oversikt vil kunne være til stor nytte når våre kunder skal rapportere på miljø.

Skreddersyr løsninger

VINK er interessert i å utvikle løsninger sammen med kunder og kunder av kunder, med sikte på gjenvinning av både avkapp og sluttprodukter.

– Samarbeidet mellom Stingray Marine Solutions, Mitsubishi Chemicals og Vink Norway AS er et stjerneeksempel på hvordan man kan gjøre plast mer bærekraftig. Vi arbeider aktivt for å skape denne type løsninger også for flere kunder, avslutter Nesje.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062