Slik er nye Vannstandard - tre viktige forskjeller
Jørn Søderholm er journalist, tekstforfatter og fotograf med lang erfaring fra bygg, anlegg og VA, samt daglig leder i innholdsbyrået Praktisk Talt.
Jørn Søderholm forteller at den har tatt flere år å lage, og mange har ventet mer eller mindre tålmodig på den: Nå er Vannstandard endelig publisert og klar til bruk. Hva er egentlig Vannstandard? Hva er nytt – og hvorfor? Prosjektleder Gjertrud Eid i Norsk Vann orienterer om tre viktige forskjeller på nye Vannstandard og tidligere VA-norm og VA/Miljø-blad.
Vannstandard
Om du har jobbet i nærheten av vannbransjen de siste årene, så har du sikkert hørt om den ganske lenge. Kan hende du også har ventet på den.
Det har vært et langvarig arbeid med Vannstandard, med mange mennesker og instanser involvert. Norsk Vann har brukt mye tid på arbeidet med Vannstandard.
Først med det faglige og juridiske innholdet, og det siste drøye året med den tekniske publiseringsløsningen. I mars ble den endelig publisert.
– Vi vet at mange i bransjen har ventet på Vannstandard. Dere har vært tålmodige, rause og greie med oss i ventetiden, og vi har fått lite pes. Det er vi veldig glade for. Det var med stor glede og stolthet vi publiserte Vannstandard i mars. Vi har i tiden etter brukt mye tid på å informere og gi brukerne en innføring i den, sier Gjertrud Eid.
Dette er Vannstandard
Vannstandard er kommunens verktøy for å kommunisere hvilke krav som gjelder for etablering og drift av vann- og avløpsanlegg i den enkelte kommune.
I tillegg er Vannstandard et oppslagsverk for vannbransjen som viser:
– Det er en krevende øvelse for kommunen å komme i posisjon til å stille krav til vann og avløp på en lovlig måte. Vannstandard hjelper kommunen med hvilke krav som kan stilles til ulike anleggstyper, hvordan krav kan stilles og til hvem kravene kan stilles, sier Eid.
Hun er utdannet kommunalkandidat fra Høyskolen i Oslo og Akershus og skogingeniør fra NTNU. Hun har vært ansatt i Norsk Vann siden 2012, og jobbet før det som ingeniør innen VA og miljø i kommunene Gran og Hamar.
Vannstandard erstatter de to tidligere produktene VA-norm og VA/Miljø-blad. De har på hver sine måter vært viktige rettesnorer for kommuner og andre i vannbransjen, og er nå slått sammen til nye Vannstandard.
Historien om normen for vann og avløp
Norsk Vanns VA-norm ble lansert i 2003. Den var i Norsk Vanns eie hele tiden, men driften var satt bort til Stiftelsen VA-Miljøblad.
VA-normen bygde på og var integrert med VA/Miljø-bladene. VA/Miljø-bladene var eid av “Stiftelsen VA-Miljøblad”, som ble stiftet av Norsk Kommunalteknisk forening (NKF) og Norsk Vann i 1996.
Formålet ved etableringen av va-norm.no var å ha en felles nasjonal norm for vann og avløp, hvor struktur og tekniske løsninger var standardisert. Va-norm.no var fleksibel slik at nødvendige lokale tilpasninger var mulig. VA-normen bygde på og var integrert med noen av VA/Miljø-bladene.
VA/Miljø-blad var veiledende normer for vann, avløp og miljøspørsmål, som ble utarbeidet med støtte i det kommunaltekniske brukermiljø. Det ble utgitt ca. 120 VA/miljø-blad, hvorav ca. 35 var knyttet til VA-normen. Det ble utarbeidet VA/Miljø-blad for prosjektering/planlegging, utførelse og drift, herunder også saksbehandling.
I september 2017 ble det inngått en intensjonsavtale mellom NKF og Norsk Vann. Formålet var å utvikle ett helhetlig produkt på bakgrunn av VA-norm og VA/miljø-blad og finne en hensiktsmessig betalingsmodell. Stiftelsen VA-Miljøblad opphørte etter en lang prosess i 2021. Midlene som Stiftelsen eide ble overført til Norsk Vann og øremerket utvikling av et erstatningsprodukt: Vannstandard.
Nå i 2024 åpnet altså Vannstandard i form av nettstedet vannstandard.no.
Les hele blogginnlegget på rørbloggen til Hallingplast HER.