23948sdkhjf

Best til å kildesortere mest (igjen)

De beste kommunene i landet samler inn opptil 14 kilo plastemballasje per innbygger. I motsatt ende av skalaen samler de inn 4 kilo. De lave tallene bekymrer Plastretur, ifølge en pressemelding fra Grønt Punkt Norge.

I 2023 ble det i snitt samlet inn 8 kilo plastemballasje per innbygger i Norge fra områdene med Plastretur-avtale. De beste kommunene samler inn mellom 14 og 12 kilo, mens flere renovasjonsselskap ligger på under 5 kilo.

Målet er 16 kilo per innbygger

Plastretur har tidligere uttalt at Norge er avhengig av å samle inn i snitt rundt 16 kilo per innbygger for å nå kravet om 52 prosent materialgjenvinning i 2030. Det betyr at vi er avhengig av at hele landet samler inn like mye som de beste kommunene i landet.

– Vi vet mange gjør en fantastisk innsats, og flere kommuner og IKS samler inn imponerende mye plastemballasje. Samtidig er det store forskjeller som gjør at landssnittet er for lavt, sier Karl Johan Ingvaldsen, adm.dir. i Plastretur.

Topper listen

Renovasjonsselskapet Renovest i Telemark samlet inn nest mest plastemballasje i 2022 og i 2023 topper de listen med 14 kilo per innbygger, noe som er en økning på 0,7 kilo fra året før.

Siden andreplassen i fjor har ikke renovasjonsselskapet innført noe nytt, og samler fortsatt inn plasten i egne dunker som er større en restavfallsdunken.

Renovest sine egne plukkanalyser fra restavfallet, underbygger den positive utviklingen som kommer fram i innsamlingstallene til Plastretur. Andelen plastemballasje i restavfallet har blitt redusert fra 2022 til 2023. Sist Plastretur var på kvalitetsrevisjon hadde selskapet også en beskjeden forurensningsgrad på 6,6 prosent.

– De stabilt høye innsamlingstallene til Renovest er imponerende. At de i tillegg leverer plast med lav forurensningsgrad bør være til inspirasjon for andre, sier Kristian Nordby som har ansvar for kommuner i Plastretur.

Med 12,5 og 12,2 kilo plast per innbygger ligger Setesdal Miljø og gjenvinning IKS og Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR) på henholdsvis 2. og 3. plass.

I Setesdal har de innsamling av plastemballasje i 240 liter klar plastsekk. Stort volum på sekken har der trolig vært avgjørende for at abonnentene har levert mer.

Les mer om innsamlingsresultatene HER.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.783