23948sdkhjf

Mikroplast i hele Barentshavet

Forsøpling og mikroplast finnes i hele Barentshavsområdet og påvirker sjøfugler og dyreliv. Det viser en ny rapport, ifølge en artikkel på Miljødirektoratet.

– Kunnskapen vi nå har samla, viser at vi er nødt til å være føre var og sette inn tiltak som sikrer at Barentshavet har god miljøstatus også i framtida, sier Kjersti Gram Andersen, fungerende avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

Sammen med Havforskingsinstituttet og Norsk Polarinstitutt, har Miljødirektoratet gått gjennom eksisterende kunnskap om marin forsøpling og mikroplast i og rundt Barentshavet.

Rapporten viser at det er forsøpling og mikroplast i heile Barentshavsområdet. Forsøplinga stammer fra en lang rekke lokale, regionale og globale kilder. Det er også mye som tyder på at omfanget øker.

Fiskeri og skipsfart er anslått å være de største sjøbaserte kildene, mens de største landbaserte bidragsyterne er avfall og avløpsvatn.

Gjennomgangen viser at fugler og andre sjødyr får i seg mikroplast og marint avfall. Studier viser for eksempel at på 40 år har andelen havhester med plast i magen økt fra 29 til 95 prosent.

– Det er allerede tiltak på plass eller i ferd med å bli sett i verk, som vil bidra til at forsøplinga fra fiskeriene vil bli redusert. Næringen selv gjør også en innsats for å få ned plastavtrykket på havene de lever av, sier Gram Andersen i Miljødirektoratet.

Les hele saken på Miljødirektoratet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078