Mikroplast i hele Barentshavet
Forsøpling og mikroplast finnes i hele Barentshavsområdet og påvirker sjøfugler og dyreliv. Det viser en ny rapport, ifølge en artikkel på Miljødirektoratet.
– Kunnskapen vi nå har samla, viser at vi er nødt til å være føre var og sette inn tiltak som sikrer at Barentshavet har god miljøstatus også i framtida, sier Kjersti Gram Andersen, fungerende avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.
Sammen med Havforskingsinstituttet og Norsk Polarinstitutt, har Miljødirektoratet gått gjennom eksisterende kunnskap om marin forsøpling og mikroplast i og rundt Barentshavet.
Rapporten viser at det er forsøpling og mikroplast i heile Barentshavsområdet. Forsøplinga stammer fra en lang rekke lokale, regionale og globale kilder. Det er også mye som tyder på at omfanget øker.
Fiskeri og skipsfart er anslått å være de største sjøbaserte kildene, mens de største landbaserte bidragsyterne er avfall og avløpsvatn.
Gjennomgangen viser at fugler og andre sjødyr får i seg mikroplast og marint avfall. Studier viser for eksempel at på 40 år har andelen havhester med plast i magen økt fra 29 til 95 prosent.
– Det er allerede tiltak på plass eller i ferd med å bli sett i verk, som vil bidra til at forsøplinga fra fiskeriene vil bli redusert. Næringen selv gjør også en innsats for å få ned plastavtrykket på havene de lever av, sier Gram Andersen i Miljødirektoratet.
Les hele saken på Miljødirektoratet.