23948sdkhjf

Bonden trenger hjelp til å unngå plastforsøpling

På tross av gode innsamlingsordninger, kommer plast fra landbruket ofte på avveie. Det skriver Nationen i en artikkel, Norske bønder er verdensledende i å levere inn landbruksplast til gjenvinning. Likevel havner mye i elver og bekker eller i naturen. Artikkelen i Nationen konkluderer med at bonden trenger hjelp til å håndtere plastavfallet og hindre forsøpling.

Siden landbruksplasten ofte brukes tett på natur og vassdrag, krever det forsiktighet for å unngå forurensing. Med et uttalt politisk mål at matproduksjonen i Norge skal øke med 20 prosent innen 2030, forventer vi at bruken av plast i landbruket også vil øke. Da er det viktig å hindre at også forurensingen øker.

Ifølge Grønt Punkt Norge, er bønder i Norge er dyktige på resirkulering og landbruksplast en av de plasttypene med høyest gjenvinningsgrad. Likevel havner det ofte i naturen.

I artikkelen pekes det på at bonden må føle seg trygg på at innsats for å hindre forsøpling og innsamling av brukt plast nytter. Nyheter om plast som går til forbrenning eller sendes til land hvor det ender opp i naturen, skader holdningene til gjenvinning.

Produsentene må ta ansvar og sørge for at rundballefolie kan og faktisk blir resirkulert til ny rundballefolie, som bonden kan bruke om igjen på sin gård.

Det nevnes et eksempel til, som det må bli slutt på: «Brennerøyser» hvor lovlig brent trevirke ofte følges av plast og restavfall, er fortsatt utbredt. Rundballer lagres ofte langs vassdrag, hvor de kan bli tatt av elva.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078