Er studiene rundt mikroplast i kroppene våre for dårlige?
Den siste studien i rekka finner masse plast i hjernen til obduserte personer. Det er ikke tvil om at det er plast i kroppene våre, men metodene for å studere dette er fortsatt for dårlige, mener norsk forsker. Det skriver forskning.no i en artikkel.
Videre skrives det at det ikke er helt overraskende at forskere i New Mexico nylig fant plastbiter i menneskers hjernevev. Det har ikke manglet på studier som finner mikroplast i ulike kroppsdeler i det siste.
For to år siden ble mikroplast funnet i blod for første gang. Det er også gjort funn i morkaker og morsmelk, i levere og nyrer, lunger og beinmarg. Og det er funnet i hjernen hos dyr, deriblant mus, nå også i menneskehjerner.
Men hvor mye plast har vi i kroppens ulike organer, og hva slags helsefare utgjør dette egentlig? Forskningen på dette er i startfasen og kunnskapen fortsatt liten, ifølge Dorte Herzke, analytisk kjemiker ved avdeling for mattrygghet ved Folkehelseinstituttet.
Her har hun det siste året vært med på å utarbeide metodikk for å måle mikroplast i mennesker. Målet er å komme i gang med analyser av blod i løpet av vinteren.
– Vi har tatt oss den tiden det tar å gjøre en ordentlig jobb før vi kommer med funn. Da tar det litt lengre tid, før vi har bygget om labben og kjøpt ny infrastruktur.
I mellomtiden kommer det studier på løpende bånd. Studier som er viktige, siden de kan tyde på at vi står overfor et problem – men som vi bør lese med en klype salt, ifølge Herzke.
Les hele saken på forskning.no