23948sdkhjf

Milliarder av små hvite plastkuler forsøpler Oslofjorden

Oslofjordens Friluftsråd og Mepex har de siste tre årene kartlagt omfanget av ekspandert plast i Indre Oslofjord. Deres nye rapport avdekker alvorlig forsøpling i Indre Oslofjord.

270 km strandlinje er kartlagt, og det er identifisert 73 hotspots - steder med svært store konsentrasjoner av ulike typer ekspandert plast. Anslaget er at det finnes nær to millioner liter EPS i området som er kartlagt.

42 milliarder kuler kan potensielt lekke ut

EPS, bedre kjent som isopor, er den mest vanlige typen ekspandert plast. Når EPS utsettes for sollys, vær og vind, løser den seg opp i mindre biter. I verste fall brytes isoporblokkene helt ned og blir til små plastkuler som blander seg med jordsmonnet. En liter EPS inneholder omtrent 22.000 kuler. De bittesmå kulene er svært vanskelig å rydde opp, og fisk, dyr og fugler kan lett forveksle bitene med mat. 2 millioner liter EPS utgjør dermed potensielt 42 milliarder kuler på avveie.

– Vi har under befaringene av kystlinjen i Indre Oslofjord observert fragmenter av ekspandert plast nesten overalt. Verst er alle de små kulene av EPS, sier prosjektleder Nicolay Moe.

Mest EPS

Målet med prosjektet har vært å kartlegge mengden og identifisere de viktigste kildene til forsøplingen. Analysene som er gjennomført viser at EPS (isopor) utgjør 86,4 % av den ekspanderte plasten. 

EPS-blokker brukes ofte til isolering av bygg. Båtopplag og brygger bruker også EPS til flyteelementer og underlag for båter i vinteropplag.

– Det er på høy tid at eldre flyteelementer uten plastbeskyttelse fases ut og erstattes av mer moderne og hardføre produkter. Flyteelementer av EPS utgjør et betydelig forsøplingsproblem» sier Moe.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094