23948sdkhjf

Plast sprer bakterier og virus i Lierelva

Lierelva er Norges mest forurensede elv. Nå har forskere funnet ut at plasten i elva tiltrekker seg sykdomsfremkallende bakterier og virus. Ifølge en artikkel på NRK, lover grunneierlaget opprydding.

Det funnet sykdomsfremkallende bakterier som E.coli og Listeria samt noro- og adenovirus på plast i Lierelva. Disse bakteriene fester seg på plast og kan via plastforurensningen bli fraktet over større områder.

Vannet fra Lierelva brukes til vanning av frukt- og grønnsakproduksjonen, noe som kan øke risikoen for spredning av bakteriene.

Nå jobbes det med analyser av antibiotikaresistensgener fra alle bakteriene som har festet seg på plastbitene.

Eksperimentene er ikke ferdige og resultatene er derfor heller ikke klare, men de ser at de kan finne igjen forskjellige virus på flere nivåer utover i fordøyelsesmodellen når disse i utgangspunktet har vært en del av et bakterie-virus-plast-samfunn.

Prosjektet er i hovedsak finansiert av Norges forskningsråd, men har også mottatt støtte fra SmartPlast, en av NMBUs Bærekraftsarenaer.

Forskningsprosjektets utgangspunkt var at «det er godt kjent at mange bakterier og virus liker å feste seg til overflater», som plast.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125