23948sdkhjf

Ny konferanse om bioplasten PEF

Den sukkerbaserte bioplasten PEF (Polyetylenfuranoat) har blitt anvendelig til mange formål, for eksempel drikkeflasker og madrasser. Ifølge en artikkel på Packnews arrangeres den første spesialkonferansen kun fokusert på PEF. Konferansen «PEF World Congress» holdes i Düsseldorf, Tyskland 30. og 31. oktober 2024. Det skal være et hybridarrangement, altså også med mulighet til å delta på nett.

Renewable Carbon Plastics er arrangøren av denne første «verdenskongressen» rundt PEF. De skriver at PEF er en resirkulerbar bioplast laget av 100 prosent plantebaserte råvarer. PEF blir omtalt som fremtidens emballasjemateriale, spesielt i mat- og drikkesektoren, men også for tekstiler.

Videre skriver Arrangøren skriver dette om PEF på sine nettsider:

PEF sammenlignes ofte med PET på grunn av dens lignende kjemi; begge polyesterne er laget av monomerene etylenglykol (MEG) og en aromatisk disyre (henholdsvis furandikarboksylsyre – FDCA og tereftalsyre). Men til tross for deres likheter, gir PEFs små molekylære forskjeller opphav til en rekke forskjellige egenskaper.

PEF har for eksempel seksti prosent lavere karbonavtrykk enn PET og har også bedre barriereegenskaper når det gjelder oksygen, karbondioksid og vann sammenlignet med PET. Sammenlignet med PET har PEF-polymerer en lavere smeltetemperatur mens glassovergangstemperaturen er høyere.

En annen fordel med PEF-materialet er at det har høyere mekanisk styrke. Den kan også behandles på samme måte og med samme utstyr som PET. Gjenvinningsprosessen er også den samme som for PET.

PEF kan brukes til strekkblåsestøping av flasker, til produksjon av filmer (inkludert biaksialt orientert film) og fiberbaserte materialer som tekstiler mv.

PEF er utviklet og produsert av det nederlandske kjemiselskapet Avantium, som med sin proprietære YXY-teknologi katalytisk omdanner plantebasert sukker til denne nye og svært interessante bioplasten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.097