23948sdkhjf

Hallingplast og Scale AQ med nye fabrikker for sirkulær havbruksplast

Når Hallingplasts nye linje for plastgjenvinning settes i produksjon får selskapene et lukket, sirkulært kretsløp for 10.000 tonn plast årlig, ifølge en pressemelding fra Hallingplast.

– Du kan definitivt kalle det et paradigmeskifte, hvor vi produserer våre egne råvarer og tar eierskap til de produktene som kommer inn endt levetid. Det er klart jeg er stolt av å være med på det, Sverre Tragethon, daglig leder i Hallingplast.

De to bedriftene har jobbet sammen i tjue år allerede, og nå begynner produkter levert rundt årtusenskiftet å komme inn til gjenvinning hos Scale AQ. De leverer komplette systemer for fiskeoppdrett til havbruksnæringen, og forlenger levetiden på produktene ved reparasjon og gjenbruk av deler. Det som ikke kan repareres blir nå kvernet og granulert på det nye anlegget på Frøya, før det kommer i retur til Hallingplast.

– Vi har full kontroll på plastkvaliteten som gikk inn i produksjonen den gang da. Det er verdifullt for oss nå som vi i enda større grad skal gjenbruke materialene i nye produkter. For det jo ikke sånn at det er nytt for oss med bruk av gjenvunnet plast, saken er at vi mangedobler kapasiteten, forteller Tragethon.

Sparer 10 000 tonn CO2-ekvivalenter hvert år

Det 4500 kvadratmeter store anlegget har kostet 100 millioner kroner. Det er forventet at kapasiteten er tilstrekkelig de første ti årene, men ved behov kan produksjonen enkelt økes.

Fra start er den årlige produksjonskapasiteten på 10.000 tonn gjenvunnet plast.

– Vi forventer å benytte alt av gjenvunnet plastmateriale selv. Hvis vi skulle få overskudd av råmaterialer er det et godt marked for plastpellets av så høy kvalitet som vi har, forteller Tragethon.

Nye varer går jevnlig til kysten med lastebil. Nå slipper de oftere å kjøre tomme tilbake.

– Når vi sender nye rør til kunden, tar bilen med seg kvernet plast tilbake i store sekker. Dermed gjør vi karbonfotavtrykket enda mindre per kilo plast, sier han.

Besparelsen i CO2-ekvivalenter på en kilo gjenbruksplast er omkring en kilo. Så ved full produksjon vil besparelsen bli 10 000 tonn årlig.

Forskningsbasert utvikling

Scale AQ har prosjektledelsen for forskningsprosjektet SirkAQ, som har fått betydelige midler fra den statlige støtteordningen Grønn Plattform. Hallingplast er med som en av totalt åtte konsortiedeltagere i prosjektet,  sammen med ScaleAQ, Sinkaberg Hansen, Oceanize, Future Materials, Sintef, Oslo Met og testlaboratoriet Norner. Formålet er å etablere og implementere sirkulære verdikjeder for plasten fra utrangert utstyr i havbruksnæringen. For å bygge fabrikken på Kleivi øverst i Hallingdal, har Hallingplast fått støtte av Innovasjon Norge og Viken Fylkeskommune. De har gitt prosjektet 25 millioner i grønne investeringsmidler tiltenkt distriktene.

– Med vår felles satsing har vi snart nådd målsetningen om null plastavfall innen 2030. For å komme helt i mål er det også en del av prosjektet å dokumentere at kvaliteten i resirkulert plast er høy nok til å brukes i bærende konstruksjoner.

Her er det en stor fordel at plastkvaliteten som ble benyttet i produksjonen for 20 år siden er den samme som brukes i dag. Og at Hallingplast får tilbake sine egne produkter, som de hele tiden har hatt kvalitetskontrollen på.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11