23948sdkhjf

Inspirerer studenter til å se mulighetene i plasten

Sommeren 2024 jobbet 26 REdu-interns med NTNU-prosjektet Sirkulær Plast, ifølge en pressemelding fra Sirk Norge.

Et oljeprodukt vi bør håndtere bedre

– Plasten representerer noen enorme utfordringer globalt og i Norge, samtidig som det er en verdifull ressurs. Det er hydrokarboner, det lages av olje. Norge som oljenasjon bør klare å håndtere det litt mer sirkulært enn i dag, sier initiativtaker Karl Klingsheim.

Klingsheim har en PhD i elektrisk materialteknologi og er professor i industriell økologi på institutt for energi og prosessteknikk ved NTNU. Det er hans fjerde professorat og fakultet.

Klingsheim mener at en del av nøkkelen ligger i å fokusere på hvordan dette kan skape arbeidsplasser og verdier, og samtidig bidra positivt til å løse en miljøutfordring.

– Det er flere muligheter til å skape verdier ut av det vi tenker på som avfall, mener han.

NTNUs Sirkulær plast-prosjekt springer til dels ut fra det nylig avsluttede “Interns for sustainability: The SANO Exchange Program 2020-2023”. Prosjektet, som ble støttet av Handelens miljøfond, involverte 170 studenter og forskere i Sør-Afrika og Norge.

– Formålet var å bringe sammen studenter og unge forskere fra de to landene, nettopp for å eksponere folk på tvers av økonomi, kultur og tradisjon, forteller Klingsheim.

Prosjektet ble en suksess, og Handelens Miljøfond ønsket å videreføre samarbeidet. Denne gangen ville de rette fokuset mot et kompetanseløft i norsk næringsliv, og rekruttere NTNU-studenter til å jobbe med plastproblematikken.

Tar plastinteressen videre

– Idéen er å engasjere forskere, studenter og bedrifter og få flere til å bli interessert i plast gjennom sommerjobben, slik at de tar dette videre i egne prosjekter i høstsemesteret og som master i vårsemesteret, sier Klingheim.

Samarbeidet mellom REdu og NTNU går noen år tilbake, og har dreid seg om rekruttering til fag, internships og masteroppgaver. Ved oppstarten av Sirkulær plast-prosjektet i fjor var det naturlig å fortsette rekrutteringssamarbeidet ved å bruke REdu til å nå ut til flere søkere.

Klingsheim synes samarbeidet med REdu har vært konstruktivt.

– Vi er mer lik REdu enn partnerbedriftene. Vi ønsker jo de samme tingene: at flere studenter blir interesserte i og motiverte for å jobbe med temaet, og at flere bedrifter gjør seg nytte av det. Og vi ønsker å bidra til å øke kunnskapen, og til at kunnskapen tas i bruk.

– Ville du anbefalt andre i samme posisjon å samarbeide med REdu?

– Ja, åpenbart. Nettopp fordi utfordringene næringslivet står overfor nå, blant annet i forhold til lover og forordninger, krever påfyll av kunnskap. Det gjelder også for offentlig forvaltning. Planeten trenger den hjelpen den kan få. REdu er et bindeledd for å få til det.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.329