23948sdkhjf

Får støtte til «lukket kretsløp for emballasje»

Nå starter samarbeidsprosjektet «Analyse av nødvendige tekniske barrierer for non-food hardplast i Norge», ifølge Grønt Punkt Norge. Prosjektet vil vare i 18 måneder.

Handelens Miljøfond har gitt 3,5 millioner kroner i støtte til prosjektet som skal muliggjøre harmonisering av plastemballasje, med mål om lukket kretsløp.

I mars 2024 ble det kjent at Grønt Punkt Norge har tatt initiativ til å legge til rette for harmonisering av materialer i plastemballasje og etablere lukkede kretsløp.

Sammen med Orkla HPC, Coop, Unil, Norsk formblåsing, Plastretur og Norner, har produsentansvarsselskapet blitt tildelt 3. 445.000 kroner i støtte av Handelens Miljøfond.

Selv om det er non-food som skal analyseres i første omgang, er målet å gjennomføre tilsvarende analyser også for mykplast og matemballasje etter hvert

Produsentene må samarbeide

Visjonen bak prosjektet er å etablere lukkede kretsløp for plastemballasje. Skal man lykkes med det, er det en forutsetning at det er mulig å sortere ut emballasje med like tekniske sammensetninger i egne strømmer. På den måten kan materialet gjenvinnes utelukkende sammen med like materialer og kvaliteten på det gjenvunnede materialet kan bli høy nok til å egne seg til ny emballasje av samme type. Skal dette være praktisk og økonomisk gjennomførbart, er det imidlertid nødvendig å etablere større materialstrømmer med samme tekniske egenskaper.

– Rent praktisk betyr dette at flere produsenter må bruke samme plasttype, farge, etikettmateriale, lim, og så videre, selv om de er konkurrenter, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.

Vilje i bransjen

Selv om han vet at det kan være krevende å gjennomføre, tror utviklingssjefen det er mulig - så lenge det er vilje i bransjen. Dette har det vist seg å være, noe som har resultert i at produsenter som Orkla, Coop og Unil er med i prosjektet.

– En viktig forutsetning er selvfølgelig at produsentene må være sikre på at produktene får den nødvendige beskyttelsen og at det ikke resulterer i økt produktsvinn. Derfor er det første målet å få Norner til å analysere de tekniske kravene til non-food produkter som i dag emballeres i hardplast, og det er det dette prosjektet går ut på, sier Johannes Daae.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141