23948sdkhjf

Markedet blør: Analysesjef forklarer hvorfor

Gjenvinning av plast er ikke et lukrativt marked.

Det har resirkulererne merket flere ganger de siste årene, når bunnlinjene i regnskapet peker i feil retning.

I Danmark er du ikke alene om å møte press på inntjeningen. Det er vanskelig å tjene penger på plastgjenvinning over hele Europa. Det skriver vår danske søsterportal, Plastforum.dk.

Fastsetter konkrete målkrav

Senest har Re-Match Denmark sendt selskapet ut i restrukturering og sagt opp alle ansatte. Nå finner Martin Bäcker, leder for pristeamet ved analysesenteret Plastics Information Europe, at en av årsakene må finnes i måten EUs nye emballasjeforordning er satt sammen på. Det sier han til CleantechWatch.

Forskriften fastsetter konkrete målkrav. Det er for eksempel satt et overordnet mål fra 2025 om at alle medlemsland skal resirkulere 25 prosent av alt plastavfallet sitt. Men regelen har ennå ikke trådt i kraft.

Mer spesifikke målkrav for enkeltplasttyper vil først komme fra 2030, og dette vil legge press på etterspørselen og føre til at prisene på resirkulert plast stiger, sier analytikeren til media.

– Bransjen kan velge å bruke resirkulert plast, men de er ikke tvunget til det ennå. Hvis du ikke blir tvunget til det, går du alltid for de laveste prisene, og det setter gjenvinningsbransjen under mer og mer press, sier Martin Bäcker til CleantechWatch.

Økte priser

Markedets sårbarhet for regulering sees blant annet i prisene på rPET, som har økt siden EU vedtok engangsplastdirektivet i 2019, som tilsier at PET-flasker skal inneholde minst 25 prosent resirkulert plast innen 2025. øke til 30 prosent. i 2030. Dette betyr i dag at resirkulert PET er dyrere enn nye PET-råvarer, skriver vår danske søsterportal.

Martin Bäcker nevner også et stort tilbud av billig plast fra bl.a. Kina, som legger mye press på plastgjenvinnere for å være konkurransedyktige, er en annen grunn.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063