Intervju med TESS-sjefen: Ikke særlig bekymret for Trumps handelskrig

Slik svarer Erik Jølberg når Plastforum spør hvordan han ser på Donald Trumps tollkrig.
TESS-gründeren Erik Jølberg er som alltid smilende når Metalsupply møter han. Selv i disse urolige tidene er han blid. Kanskje ikke så rart.
6,7 milliarder i omsetning
I fjor passerte TESS-omsetningen 6,7 milliarder kroner, opp fra 6 millioner året før. Og resultatet ble også «hyfsad», som de sier hos våre naboer i øst.
- Ja, vi er godt fornøyde med fjoråret, særlig med tanke på at den største veksten er organisk, selv om vi gjorde noen mindre oppkjøp og at også en beskjeden prisstigning teller inn, sier Jølberg.
- Er du bekymret for TESS i de urolige tidene vi er inne i med Donald Trumps tollkrig?
-Nei, egentlig ikke. Vi er godt forberedt på at vi er i turbulente tider. Vi kommer til å mestre de utfordringene som kommer. Det har vi lang erfaring med, og vi har god kapital til å møte disse utfordringene med, svarer TESS-sjefen.
Han mener også det er i tøffe tider at det er viktig å kunne gjøre de riktige og offensive valgene. Da koronaen slo til valgte TESS å gå for to hovedleverandører fra to ulike land som i tillegg lå i to ulike verdensdeler.
- Vi plasserte til dels store ordre hos disse i en tid der andre var mer forsiktige. Det ga og gir oss goodwill hos disse både når det står på som verst og i ettertid.
Hårete mål for 2025
At Jølberg mener at TESS går gode tider i møte til tross for en urolig verden, vitner vekstplanene for inneværende år om. Han kan fortelle at det hårete målet for 2025 er en vekst på 30 prosent.
- Om vi ikke når det i år, vil vi nå det senere, smiler han. Han legger til at det aller meste av det de produserer og leverer går til Norge. Men at noen av kundene har prosjekter i utlandet som kan bli rammet av utfordringene som kommer.

Mye av suksessen til Lier-selskapet skyldes at de har mange bein å stå på, og leverer til flere næringer. I tillegg nevner han evnen til å snu seg rundt raskt. Som ett eksempel på dette, nevner han innføringen av den såkalte lakseskatten, som igangsatte en investeringsstopp hos mange av kundene til TESS. Da klarte konsernet å snu seg rundt slik at de ikke ble så hardt rammet av dette.
Nye satsingsområder
TESS har nå gjort større endringer i konsernet. Blant annet har konsernet etablert et eget datterselskap som kun skal jobbe mot engineering og subsea. Dette er et selskap som blant annet har utviklet en slangetrommelstasjon som TESS produserer i Norge.
- For meg er det viktig at det meste vi gjør skal skje i Norge. Det er svært viktig for meg at vi er et norsk selskap som kan sikre norske arbeidsplasser. Det er mitt samfunnsansvar, sier liungen, som i flere år gjennom sin Jølberg-stiftelsen har bidratt med midler til det frivillige livet i hjemkommunen Lier.
I tillegg har TESS etablert et helnorsk datafrima, som nå har fått sin første ordre.
- Vi sitter på mange gode IT-folk hos oss. Da tenkte jeg at det kan være lurt å gi disse nye utfordringer i et selskap som kan bidra til digitale løsninger for våre kunder. Selskapet har allerede fått sin første større ordre, sier Jølberg.

I fjor kjøpte også TESS et 9500 kvadratmeter stort produksjonslokale i Brasil. Her jobber det om lag 100 brasilianere. Fabrikken produserer utstyr til blant annet TechnpFMCs operasjoner i det søramerikanske landet.
De senere årene har TESS gjort flere strategiske oppkjøp, og bidratt til at både omsetningen og TESS-familien er blitt større.
- Har du flere oppkjøp på gang?
- Ja, det kommer nok flere oppkjøp. Det er gode tider for oppkjøp for tiden, og jeg har aldri hatt så mange tilbud om oppkjøp som nå. Så langt i år har vi kjøpt opp Lift-Tech. Dette er et selskap som jobber med heiser og kraner inn mot industrien. Selskapet ble etablert i 1992, og har ifølge Proff.no 17 ansatte og en omsetning på 29,5 millioner kroner.
- Hvorfor kjøpe nettopp dette selskapet?
- Det passer i vår portefølje, svarer Jølberg.
TV-stjerne
Bare i løpet av 2024 ble det om lag 50 til 60 flere ansatte i TESS-konsernet. Nå teller konsernet 1400 ansatte i Norge og om lag 200 i utlandet. For å nå fram til alle disse, som jo befinner seg spredt utover det ganske land, har TESS-sjefen etablert en egen TV-kanal.

En gang i måneden hver fredag inviterer han til en TV-sending for ALLE TESS-ansatte der han forteller om siste nytt i selskapet.
- Dette er konsernsjefens talerør til alle ansatte, sier fagansvarlig for film og foto i TESS, Petter Garås, og legger avslutningsvis til at det selvsagt er mulig å se sendingen i opptak i ettertid.