23948sdkhjf

Gradvis gjenåpning av BASFs petrokjemianlegg i Ludwigshafen

Som tidligere meddelt ble BASFs integrerte petrokjemianlegg i Ludwigshafen rammet av brann 17. oktober. Det var i Nordhavnen, der tilførsel av råstoffer finner sted, at ulykken skjedde. Steamcrackerne og til sammen 24 produksjonsenheter (fabrikker) i det enorme anlegget ble stengt ned i etterkant. Nå gjenåpnes anleggene gradvis. Tre personer ble drept og flere er fortsatt alvorlig skadet etter ulykken.


Det var en preget konsernsjef for BASF som møtte pressen under K-messen i Düsseldorf. Det som skulle være en hyggelig og faglig kveldssammenkomst ble dempet og merkbart preget av ulykken. Tre personer mistet altså livet og mange ligger fortsatt alvorlig skadet på sykehus.

Det var under arbeid med en rørledning i Nordhavnen at det oppsto en eksplosjon og etterfølgende brann. Rørledningene som tok fyr inkluderer bl.a. rør for etylen- og propylenprodukter. Som kjent er etylen og propylen grunnleggende materialer i den kjemiske industrien, ikke bare for plastprodukter, men også for løsningsmidler, for maling, dispersjoner, lim etc.

BASF melder nå at selskapet har gått grundig gjennom sikkerhetsstatusen. I nært samarbeid med tyske og lokale myndigheter vil begge steamcrackerne gradvis kjøres i gang igjen. Selskapet arbeider intensivt med å etablere en alternativ forsyning av nafta til steamcrackerne via havnen på øya Friesenheim. Under oppstarten av crackerne vil overskytende gass fakles av.
Også de mange produksjonsenhetene som baserer virksomheten på tilførsel av etylen og propylen vil, så snart crackerne og tilførsler for øvrig er i gang, mer eller mindre, gjenoppta normal drift.

Brannen ved Nordhavnen gjorde stor skade på ulike rørledninger inkludert de for eksternt innkjøpte råvarer. Denne delen av anlegget forventes å være ute av drift i lang tid.
Som en følge erklærte BASF ganske tidlig force majeure for leveranser av nafta, etylen og propylen.
31. oktober erklærte BASF også force majeure for dispersjoner, pulver og hotmelt på akrylmonomer-basis fra anleggene i Ludwigshafen og Tarragona.
Det gjelder en rekke varemerker og gjelder inntil annen beskjed blir gitt.
Ellers vurderer BASF løpende hva som kan gjøres for å minimere innvirkningen på kundeleveransene. BASF er i nær kontakt med kundene for å holde dem informert om tilgjengeligheten av produkter.
Tanktransport til og fra anlegget med trailere samt togtransport ut og inn av anlegget kan skje med noen omkjøringer. Primært skjer transporten nå ut og inn i den sørlige delen av anlegget.

BASFs hovedkontor og petrokjemikompleks i Ludwigshafen er det største, integrerte petrokjemianlegg i verden og selve hjertet i BASFs kjemivirksomhet. På det enorme området er det rundt 250 forskjellige produksjonsanlegg, 2000 bygninger, flere hunder laboratorier, tekniske sentra, verksteder og kontorer. 39 000 ansatte jobber her.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094