Comrod kaster seg inn i kampen om kraftmaster
Mange ble overrasket da tradisjonsrike Comrod AS fra Tau i Rogaland, som i nyere tid er kjent for komposittantenner og utstyr primært til militært formål, stilte på messen Achilles Live-2016 og viste fram kraftmaster i kompositt. Og samtidig ble det fortalt om investeringer mellom 50 og 60 mill. kroner i ny fabrikk på Tau.
Stadig flere leverandører av komposittmaster presser nå på i kraftbransjen. Senest i juni-utgaven av Plastforum fortalte vi at OPS Composite Solutions i Kristiansand har fått i oppdrag å levere 100 komposittmaster til et 11 kilometers regionallinje tilhørende Eidefoss Nett. Mastene skal produseres i produksjonslokalene til OPS i Sørlandsparken.
Fra før har Melbye Skandinavia AS vært ganske så alene som tilbyder, med produksjon av komposittmaster laget ved fabrikken de er deleier i i Canada.
Så tar vi selvfølgelig med traversen som Re-Turn AS har designet i et samarbeidsprosjekt med Statnett. Sistnevnte er godt i gang med å vurdere om høyspentnettet i Norge også skal få nye løsninger. Der kan komposittmaster og traverser bli nykommere.
Og nå har altså også Comrod meldt seg på i dette enorme kraftmarkedet.
Det er Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) som i første omgang har åpnet døren for Comrod. I følge nettstedet energibransjen.no er det 12 master på 66 kV-nivå som skal skiftes. Comrod skal allerede ha montert to av de nye mastene og selskapet har også utviklet en ny boremetode for innfesting av stolpene i bakken.
På Comrods hjemmesider , fortelles det nærmere om messen Achilles Live-2016 og ikke minst vises det bilder fra åpningen. Med statsråd Tord Lien, Olje- og energidepartementet, til å åpne standen og med adm. direktør i LinjePartner AS, Stig Myhr, som den første til å klatre i en komposittstolpe på standen, fikk Comrod virkelig en pang-åpning i markedsføringen av sine nye stolpekonsepter.
Fordelene ved å bruke komposittmaterialer i stolpene blir også listet opp på hjemmesidene, bl.a. hvordan man kan levere modulbaserte stolper og systemer som enkeltmaster eller som såkalte H-master, med standardkryss eller spesialtilpassede løsninger mellom stolpene.
Modulene kan kombineres for å oppnå riktige høyde og styrkekrav. Videre er uautorisert adgang/klatring i stolpene vanskeliggjort med et spesialdesignet tilgangssystem.
Som kjent er komposittløsninger svært værbestandige og ifølge Comrod har stolpene fremragende ytelser i vind, snø og ved isdannelser og de skal være tilnærmet vedlikeholdsfrie i mange generasjoner. Comrod opplyser at det skal være gjort en rekke omfattende tester; lastanalyse, deformasjonstesting, UV- og branntesting som tilfredsstiller ønskede krav.
Enkel fundamenteringen skal være sikret ved at Comrod har utviklet et nytt kjerneboringskonsept - egnet for både jord og stein. Det skal sammen med lett vekt på stolpene gi effektiv montasje som sparer tid og penger under installasjonen. Selskapet hevder at monteringskonseptet ikke krever tunge kjøretøyer og dermed reduseres innvirkningen på naturen og eventuelle kostnader for å bøte på sår i terrenget.
Vi lover å komme nærmere tilbake til kraftmarkedet i tiden som kommer. (Mer i oktoberutgaven av Plastforum. red.anm.)