23948sdkhjf

Borregaard investerer 63 millioner kroner i bioetanol og biogass

Borregaard vil investere 63 millioner kroner i en oppgradering av produksjonsanlegget for bioetanol. Prosjektet inkluderer fangst og lagring av biogass og støttes av Enova med 18,9 millioner kroner. Selskapet deltar også i flere FoU-prosjekter for utvikling av kjemikalier fra biomaterialer.

Borregaard har et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Ved bruk av naturlige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter.
– Oppgraderingen gjør Borregaard i stand til å øke produksjonsvolumet av 100 prosent vannfri bioetanol. Dette markedet er i vekst, hovedsakelig drevet av den økte etterspørselen etter bioetanol som tilsetning i drivstoff, sier adm. direktør Per A. Sørlie.

Moderne produksjonsteknologi skal installeres. Det vil gi en betydelig reduksjon av energiforbruket i produksjonsprosessen.
Borregaard er en stor produsent av biogass fra prosessrester. Biogassen benyttes internt som en miljøvennlig energikilde. Den nye installasjonen vil gjøre det mulig å ta vare på og lagre en enda større andel av den tilgjengelige biogassen, og dermed øke bruken av miljøvennlig energi i prosessene.

Prosjektet har oppstart i andre halvdel av 2016. Ombygging av bioetanolfabrikken vil sluttføres i 2017, mens biogassinstallasjonen vil ferdigstilles i 2018.

BIOFOREVER – skal gjøre tømmer til viktige kjemikalier
Borregaard er aktive i arbeidet for fremstilling av kjemikalier basert på fornybare råstoffer. I begynnelsen av september kom meldingen om at Borregaard får en FoU-støtte på 8,5 mill. kroner fra EUs Horizon 2020 til et prosjekt kalt BIOFOREVER. Det står for BIO-based products from FORestry via Economically Viable European Routes».
Prosjektet startet formelt 1. september i år og skal gå over tre år. Her er Borregaard ett av 14 europeiske selskaper som deltar i dette demonstrasjonsprosjektet for konvertering av biomasse fra tømmer til verdiskapende kjemikalier. Prosjektet skal sammenlikne ulike forbehandlingsmetoder for produksjon av kjemikalier basert på ulike treslag som gran, poppel og rivningsvirke.
Sammenligningsparametere vil være kvaliteten på sluttproduktene (lignin og sukkerløsning), samt økonomisk lønnsomhet for de ulike metodene. Borregaards egenutviklede metode, det såkalte BALI-konseptet, som går ut på å framstille biobaserte ligninprodukter og sukker til bioetanol, skal være blant metodene som nå vil bli vurdert opp mot andre, etablerte metoder.

Sukkerløsningene kan benyttes til produksjon av kjemikalier som butanol, etanol, furandicarboxylic acid (FDCA) og enzymer. Butanol og FDCA kan benyttes i bioplastproduksjon og dermed erstatte oljebasert plast i for eksempel mineralvannsflasker. Videre skal prosjektet finne nye anvendelser for lignin, som i dag benyttes i bl.a. jordbruk og fiskeri, BA-industri og til batterier.
Prosjektets totale budsjett er på 16,2 millioner Euro og 14 selskaper deltar. Ytterligere et norsk selskap Elkem Carbon AS er med. ( Nova Institute er også prosjektdeltaker – hør om deres arbeid for grønne polymerer på årets Teknologi- & Polymerdager. red. anm.)

Til slutt skal nevnes at i sommer mottok Borregaard 12 mill. kroner fra Innovasjon Norge til prosjektet «Value added sugar platform». Dette i tillegg til 20 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd til samme prosjekt mottatt tidlig i 2016. Prosjektet går ut på å utvikle produkter fra sukker. Støtten skal fordeles over fire år og gi en ytterligere verdiøkning for Borregaards egenutviklede BALI-konsept.
I dette prosjektet skal Borregaard samarbeide med universiteter og teknologileverandører.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079