23948sdkhjf

Millionbeløp satses i Danmark mot plast i havet

De danske Villum fondene og Velux Fondene har nylig gitt et tilskudd på 8,9 millioner kroner til prosjektet «Et hav av muligheter». Gjennom en rekke tiltak skal prosjektet undersøke og redusere plastforurensningen i havet. Med i prosjektet er Plastindustrien i Danmark, Det Økologiske Råd og Plastic Change.

Plast i havet er et komplekst og et økende problem, både for dyr, økosystemer, turisme og næringsliv. Den onde sirkelen må brytes. Og nå blir det i dansk sammenheng satt fart og ny giv i prosessen.

Villum fondene og Velux Fondene har altså nettopp bevilget 8,9 millioner kroner til prosjektet «Et hav av muligheter» som partnerne Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien i Danmark står bak.
«Et hav av muligheter» består av en rekke delelementer som til sammen skal bidra til å få dokumentert mengden av mikro- og makroplast i det marine miljøet. Herunder skal forurensningskildene kartlegges og forurensningen reduseres på sikt.
Prosjektet skal gi grundigere kunnskap om hvordan plast påvirker miljøet i havet, næringskjeden og oss mennesker.
– Ikke minst får vi i gang en diskusjon om hvordan vi i fremtiden kan leve bærekraftig med plast, sier Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og grunnlegger av Plastic Change.
Lokale partnerskap og nye grønne forretningsmodeller, teknologiutvikling, kunnskapsoppbygging, atferdsendringer og kommunikasjon er noen av verktøyene i «Et hav av muligheter», et treårig prosjekt.
– En del av prosjektet fokuserer på å sikre Roskildefjorden og dermed den nye nasjonalparken, Skjoldungernes Land, mot økende plastforsøpling. Målet er at lokale innbyggere skal involveres i prosjektet fra starten, slik at de selv kan ivareta en plastfri Roskildefjord i fremtiden, fortsetter Henrik Beha Pedersen.
Gjenvinning av avfall fra Vestkysten
En annen spesifikk aktivitet er utvikling av en grønn forretningsmodell som skal demonstrere samfunnsverdien ved å innsamle og gjenvinne plast. Langs Jyllands lange vestkyst skal det innsamles plastavfall. To av medlemsbedriftene i Plastindustrien i Danmark er aktivt med i akkurat denne delen av prosjektet.
– Det er helt naturlig at industrien tar sin del av ansvaret, understreker Helle Fabiansen, miljøsjef i Plastindustrien i Danmark.
– Plastavfall er dårlig for det marine miljø, men plast er samtidig en verdifull ressurs. Det er derfor mange gode grunner til at vi skal resirkulere mer plast fra havet. Innsamling via frivillige langs Jyllands vestkyst og den påfølgende gjenvinning og produksjon av nye plastprodukter, så som fritidsmøbler, er et spennende pilotprosjekt. Det burde kunne føre til utvikling av nye, grønne forretningsmodeller. Plastindustri er en ansvarlig bransje og vi er svært glade for de muligheter som den store bevilgningen gir oss i kampen mot plast i havet, sier Helle Fabiansen.

Mikroplast ut av kosmetiske produkter
«Et hav av muligheter» maner også til kamp mot mikroplast. Prosjektet omhandler derfor også en dansk gjennomføring av forbruker-app’en «Beat the Microbead», som skal kartlegge pleie- og kosmetiske produkter som inneholder mikroplast.
– Mikroplast blir brukt helt unødvendig i mange kosmetiske produkter: hudkremer, tannkrem etc. Bruken er direkte skadelige for mennesker og miljø. Utfordringen med mikroplast er bl.a. at den kan binde skadelige kjemikalier til partiklene og dermed bidra til at også kjemikalier spres i miljøet. Prosjektet «Et hav av muligheter» skal skape debatt, blant annet gjennom «Beat the Microbead», hvor både befolkningen, næringslivet og politikerne involveres. Sammen skal vi finne løsninger som reduserer plastforurensning i Danmark, i EU og globalt, sier Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.
Resultatene fra og utviklingen i «Et hav av muligheter" vil bli jevnlig presentert for offentligheten. Blant annet vil man i årene som kommer delta aktivt i det som i Danmark kalles Folkemødet, en viktig kommunikasjonsplattform.

Ønskes mer informasjon fås det på hjemmesiden til Plastindustrien i Danmark, www.plast.dk
Les også : http://www.plast.dk/aktuelt/nyhed/Et-Plastfrit-Hav-kraever-et-bredt-samarbejde
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062