Ny emballasje skal redusere matsvinn
Det kastes altfor mye mat! Nå jobber norske forskere sammen med mat-, emballasje- og utstyrsprodusenter for å utvikle løsninger som skal bidra til at mer av maten blir spist.
Emballasjen beskytter og bevarer maten. Fire av de åtte viktigste grunnene til at vi kaster mat er knyttet til emballeringen. Ulike matvarer trenger ulik emballasje. I det nyetablert prosjektet « Riktig emballering for redusert matsvinn» med kortnavnet REforReM, tas utgangspunkt i aktuelle matvarer. Grønnsaker, kjøttprodukter og fiskeprodukter er blant varene det skal jobbes med.
Feilmerking er en vesentlig årsak til at matvarer trekkes fra markedet. I 2011 var feilmerking årsaken til 35 prosent av alle matvaretilbakekallelser i Storbritannia. I det nye, norske prosjektet skal deltakerne blant annet undersøke hvordan etiketter kan brukes mer hensiktsmessig enn hva som er tilfelle i dag.
Videre vil livsløpsanalyser være et sentralt verktøy for å sikre at emballeringsløsningene som tas frem er bærekraftige.
Analysene skal dokumentere hvordan bl.a. materialvalg, pakkemetode og utforming påvirker miljø, matsvinn og logistikk.
REforReM er et treårig næringsrettet innovasjonsprosjekt (IPN) finansiert av Norges Forskningsråd. Målet med prosjektet er at hver og en av oss, i fremtiden, skal kaste mindre mat fordi nyutviklede emballeringsteknologier øker holdbarheten og forbedrer produktkvaliteten. (Kilde: Emballasjeforeningen)