23948sdkhjf

To norske selskaper kan vinne Nordic Cleantech Open!

De 25 mest lovende, nordiske og skal vi si «grønne» selskaper, er valgt av en internasjonalt sammensatt jury. Valget er gjort ut fra til sammen 111 påmeldte, selskaper. To av de 25 er norske: Free Energy Innovation AS samt datterselskapet til Re-Turn AS: Icesolution AS.
Nordic Cleantech Open arrangeres i år for fjerde gang. Det er en konkurranse hvor nystartede, innovative selskaper blir bedømt for ren og miljøvennlig produksjon eller løsninger. I den store juryen, som er internasjonalt sammensatt, sitter blant annet representanter for Dow Chemicals og SABIC Ventures sammen med folk fra investeringsselskaper og andre industrielle aktører. Nordic Cleantech Open er utmerket måte å få mer innsikt i innovasjons- og entreprenørmessig tankegang og ikke minst utviklingen av grønn teknologi blant nordiske selskaper. Selskapene som nå er plukket ut representerer ikke bare det nyeste og beste fra ren og nordisk produksjon, de representerer også et stort utvalg av løsninger og med bred teknologi-base. I 2014 var det selskapet Disruptive Materials AB fra Uppsala som ble vinner av konkurransen.

Blant de 25 selskapene som er plukket ut av juryen og som skal kjempe om å bli vinner, finner vi altså to norske. Overvekten av selskaper kommer fra Sverige (11), Danmark (6) og Finland (6), men desto hyggeligere er det å registrere at også ett av de norske kommer fra vår sfære, nemlig Icolution AS.
Icesolution AS er eid med 2/3 av Re-Turn AS og 1/3 av det svenske kjemiselskapet JKA Kemi Consult AB. Selskapet har utviklet et overflatebelegg som absorberer mikrobølger. Selskapet ønsker å tilby belegget som en ettermontering og en løsning for kunne tine is på eksisterende vindmøllevinger. Globalt og på årlig basis er det beregnet at det kan produseres ekstra kraft til en verdi av 500 mill. euro dersom vindturbiner kan holdes isfrie. Over 10 000 store, eksisterende turbiner mangler de-icing funksjonalitet. Sirkulasjon av varm luft og elektriske varmematter er teknologiske alternativer, men slike løsninger er vanskelige å implementere på eksisterende turbiner. Selv for nye turbiner er det bekymringer knyttet til kostbare reparasjoner, følsomhet for lynnedslag, energitap og driftsstans for avising. Løsningen til Icesolution muliggjør økt produksjon med gjennomsnittlig 8 prosent på årsbasis samt forbedret pålitelighet og forutsigbarhet i elektrisitetsproduksjonen. Det er også mindre risiko for mekaniske skader og tretthetsbrudd dersom tunge islaster kan unngås. Tilbakebetalingstiden for systemet til Icesolution er beregnet å være på rundt to år.
Det svenske selskapet Paxymer AB , som noen kanskje vil huske fra Polymerdagene 2013, da selskapets adm. direktør Amit Paul redegjorde for utviklingen av giftfrie, flammehemmere for polyolefiner, er også blant de 25 toppnominerte til konkurransen Nordic Cleantech Open. Firmaets produkter utgjør en funksjonell, grønn substitusjon til bromerte flammehemmere.
Stein Dietrichson i Re-Turn AS, sier til Plastforum at det er en stor annerkjennelse for Icesolution å bli nominert blant de 25 selskapene som er nominert på topp. Han forteller at samtlige av de utvalgte bedriftene nå skal i gang med et intensivt program. 21.-22. mars møtes selskapene og juryen i noe som kalles Nordic Camp på Trolleholms slott i Sverige. Vinneren vil til slutt bli kåret på det siste arrangementet, under Cleantech Capital Day. Det skjer i Malmö 19. mai i år. Vi krysser fingrene for Icesolution!
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095