23948sdkhjf

VM-gull av sølv og 3D-print

Bocuse d’Or, eller det uoffisielle VM i kokkekunst, ble en flott, norsk historie. Mesterkokken Ørjan Johannessen og hans team gikk av med 2015-seieren i den prestisjefylte konkurransen. Men: ikke bare maten var stilig og smakfull. Fatene den ble servert på har sin egen historie, designet av Katinka von der Lippe m.fl. hos Eker Design, med 3D-print og forsølvede deler.
Bocuse d’Or er uten sammenligning den mest prestisjetunge konkurransen for kokker internasjonalt. Den arrangeres annethvert år i den franske byen Lyon . Ørjan Johannessen har deltatt tidligere i konkurransen, men det er første gang hans kokkekunst går til topps.
God mat på serveres på fat og serveringsutstyr av ypperste klasse. Eker Design fikk jobben og der Katinka von der Lippe er Lead Designer. (De som var til stede på Polymerdagene 2014 vil huske henne som en underholdende dinnerspeaker, da om el-bilen Think. Men; trolig vil enda flere minnes henne for de flotte ariene i etterkant. Red.anm) Akkurat nå kaster pressen seg over Katinka takket være designjobben til fat og utstyr til det norske laget på Bocuse d’Or, og ikke minst på måten serviset er frembragt på.
Nordisk formspråk VM i kokkekunst handler om godt håndverk og tusenvis av timer med trening. I tillegg kreves innovasjon og nytenkning for å pirre dommerne. Til Plastforum forteller Katinka at maten som ble laget denne gang skulle fokusere spesifikt på den norske eller nordiske arven, både i smak og i uttrykk. Og dette falt tydeligvis i god jord hos juryen. Også fatene som maten ble servert må harmonere. Arbeidet er gjort i tett samarbeid mellom Eker Design og Ørjan Johannessen, Odd Ivar Solvold og Theodor Olsen Sølvvareverksted i Bergen. Men underveis har mange andre også bidratt til resultatet.
Hektisk innspurt Eker Design har jobbet med Ørjan Johannessen siden 2012. Også til EM, da det ble gull, og tidligere VM-mesterskap, der det ble 5. plass, har man utviklet løsninger sammen. - Dette var tredje gang vi jobbet sammen. Det er fantastisk at innsatsen kan krones med en gullmedalje, sier Katinka. – Prosessen er utrolig spennende. I én fase mottas matbilder fra kjøkkenet der Ørjan og laget hans jobber. Bildene kommer inn praktisk talt døgnet rundt. Og i neste fase må vi designere prøve å lage fat og serveringsutstyr som matcher. I en periode i november og desember var det særs travelt og ikke mulig å gå hjem før veldig lenge etter klokka 16.00!, legger hun til.
Da det ble klart at maten i finalen skulle ha det nordiske ved seg, var det duket for at også fatene måtte ha et sterkt, nordisk uttrykk. Katinka forteller om besøk på Vikingskipsmuseet og inngående studier av ornamentene på fartøyene. – Vi kom etter hvert frem til at vi ville bruke detaljer fra tidlig vikingetid, forteller Katinka. – Vi benyttet også teknikker fra det som kalles filigran-tradisjon med forsølving, legger hun til. Mange kjenner denne tradisjonen fra norske bunadssøljer.
3D-print Etter at motiver etc var utviklet hos Eker Design, fikk man datafilene 3D-printet i polyamid hos Nordic 3D, eller tegningene sendt til produksjon hos Theodor Olsen AS. – Vi hadde opprinnelig tenkt å ta med oss 3D-filene til Materialise for å få dem kjørt ut direkte i sølv. Dette var imidlertid vanskeligere enn vi trodde. Så da gikk vi heller veien om polyamid og Nordic 3D, sier Katinka. Forsølving av forholdsvis skjøre 3D-printede mønsterformer skjedde også i flere trinn. Katinka forteller at de startet med å sende produktene til Gunnar Aase AS i Bergen. Der la de først på en ladelakk og deretter et lag av kobber, før det siste laget med forsølving kom på plass. – Men resultatene ble veldig bra, synes vi – og seieren i Bocuse d’Or smaker bokstavelig talt meget godt, avslutter en glad Katinka von der Lippe.
(Mer info og flere fotos i kommende utgave av Plastforum. Red. anm.)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078