23948sdkhjf

Plastposeavgift ute til høring

Flere har kontaktet Plastforum og spurt om fra når og på hvilken måte den nye avgiften på kr. 1,50 per pose skal innkreves. Bl.a. er det fundert over om avgiften skal innkreves i produsent- eller i detaljistleddet. Nå er et notat om saken ute til høring med svarfrist 27. februar.
Det er Toll- og avgiftsdirektoratet, på vegne av Finansdepartementet, som nå har sendt ut regjeringens forslag til avgift på bæreposer på høring. Fra Finansdepartementet hevdes det at det skal legges vekt på utforme avgiften enkelt, slik at den ikke skaper unødige vanskeligheter for næringen eller privatpersoner.
I høringsnotatet står det bl.a. at · bæreposer i plast og papir som er laget for å frakte varer hjem fra dagligvarebutikker og detaljhandel skal omfattes av avgiften, forutsatt at posene har hank og rommer mer enn fem liter. · Også poser uten hank kan rammes av avgiften, dersom de er laget for å frakte varer hjem. · Uansett hvor stor mengde gjenvunnet plast og papir som finnes i posene, får de samme avgift som poser med kun jomfruelig råstoff: kr 1,50.
Noen fritak
Det er i høringsnotatet foreslått at noen typer poser unntas fra avgift: · små bæreposer til brød og frukt · avfallssekker, poser laget av stivelse (så som mais- og potetstivelse) samt bærenett i andre materialer enn plast og papir · toppsveisede poser som brukes som emballasje på toalettpapir, tørkeruller, bleier mm.
Innkreving Avgiften skal innkreves av produsent og importør av bæreposer. For bæreposer som omsettes i kilo, må importør/produsent ha dokumentasjon som viser vekten per pose.

I en kommentar til saken skriver nettstedet vg.no at avgiften gir økt byråkrati og blir dyrere for bransjer og kunder. Og tre punkter trekker nettavisen spesielt fram: · Det skal ikke være avgjørende hvor mye plast det er i posen for at den skal være avgiftspliktig. Litt plast i blandingen er nok til full avgift. · Bæreposer laget av kun plantestivelse (som mais- og potetstivelse) foreslås å slippe avgift. · I avgiftsforslaget blir det ikke skilt på om posen er fremstilt av biobasert, materialgjenvunnet plast eller er en tradisjonell plastpose.
Gjenvinnerne er skeptiske vg.no melder også at gjenvinningsselskapene er forundret over at høringsnotatet foreslår å frita poser av plantestivelse fra avgift, mens poser som benytter gjenvunnet plast får avgift. Vi i Plastforum må si oss enige med gjenvinningsselskapene og produsenter av poser med gjenvunnet plast at fritaket for poser av plantestivelse kan gi flere nedbrytbare poser i omløp, poser som, enten man vil det eller ikke, vil havne i gjenvinningsstrømmene. Det kan forårsake store problemer for dagens gjenvinning av plastavfall.
Betydelige beløp Som nevnt tidligere i Plastforum og på nettsidene våre vil avgiften fra plastposer på årsbasis (med dagens forbruk) gi ca. 900 millioner kroner til bruk i statsbudsjettet. Papirposeavgiften, som er like høy, vil gi rundt 100 millioner. Til sammen bringes altså en milliard kroner ekstra til statskassen gjennom den nye avgiften hvert år dersom forbruket av bæreposer opprettholdes på nåværende nivå. Trolig vil innføring av avgift gi en nedgang i bruken. Men: erfaringsmessig blir nedgangen relativt kortvarig. Snart er man tilbake på gammelt nivå – du og jeg er bare ytterligere 1 krone og 50 øre fattigere per pose. Om miljøet blir bedre da? Tja…
Vi får vente til etter høringsfristen 27. februar 2015 for å se om de som nå har fått høringsnotatet og som kommenterer det, får gehør for sine synspunkter. Endelig innsyn i reglene får vi vel først gjennom Stortingets behandling av Revidert nasjonalbudsjett, herunder om fra når avgiften praktisk kan bli innført.
Les også "Skattebloggen" til PwC, om plastposeavgiften, skrevet av advokatfullmektig Kjetil Vinnes Raknerud. Den leser du her: http://blogg.pwc.no/skatteblogg/poseavgiften-i-praksis

AI
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078