Over 440 000 tonn PVC ble gjenvunnet i Europa i 2013
VinylPlus, den europeiske PVC-industriens program for bærekraftige løsninger, kan nå dokumentere at rekordhøye 444 468 tonn PVC ble resirkulert i fjor. Dermed er industrien på god vei til å nå målene: å gjenvinne 800 000 tonn pr år innen 2020.
I sin velkomsttale til delegater og foredragsholdere uttrykte styrelederen i VinylPlus, Michael Träger, stolthet over hvordan VinylPlus kontinuerlig viser fremgang og nærmer seg målsettingene. – Fremgangene bidrar til et sterkt samarbeid mellom og felles bidrag fra alle parter i nasjonal og internasjonal PVC-industri. Her ligger også årsaken til at årets Forum fokuserer på verdien av økt samarbeid og partnerskap. Det er viktige bidrag til en mer bærekraftig framtid, sa Träger. Han understreket at bransjens engasjement er sterkt, og at organisasjonene garanterer for maksimal innsats for å drive PVC-industrien mot en grønnere økonomi, herunder for å fremme en bærekraftig modell for all industriell PVC-produksjon, basert på beste praksis.
Miljøsjefen i Ferrara-regionen i Italia, Rossella Zadro, understreket i sin tale viktigheten av et godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor på lokalt plan. Hun understreket hvor viktig det er at offentlige myndigheter lytter til, forstår og fører en kontinuerlig dialog med industrien lokalt. Hun viste i den forbindelse til prosjektet Vinyl Loop1. – Her kan offentlige myndigheter spille en proaktiv rolle i å foreslå prosjekter og tiltak som er til fordel for alle, også for innbyggerne, sa Rossella Zadro.
Tidligere tiders brukte additiver2 (legacy additives) finnes selvfølgelig fortsatt i eldre PVC-produkter. Her var EU-regelverket i 2013 en alvorlig utfordring for industrien. EU-kravene kunne nemlig redusere mengden av PVC som kunne sendes til gjenvinning. Denne bekymringen gjelder ikke kun gjenvinning av PVC, men også mange andre, resirkulerbare materialer. VinylPlus har gjort en betydelig innsats overfor relevante myndigheter for å løse dette problemet. I 2013 registrerte VinylPlus en nedgang på 81,4 prosent i bruken av blyholdige stabilisatorer innefor EU-27, sammenliknet med nivået i 2007. Industrien er dermed godt i rute for å fullføre full utfasing innen utgangen av 2015. I år vil forpliktelsen utvides til å gjelde 28 EU-stater.
Å fremme bevissthet om bærekraft er et hovedelement i VinylPlus-programmet. I 2013 ble de frivillige forpliktelsene, utvikling og resultater fra VinylPlus presentert gjennom aktiv deltakelse i konferanser, arrangementer og utstillinger på europeisk og globalt nivå. Bl.a. ble programmet presentert på EU-kommisjonenes årlige forum for internasjonale spørsmål og utviklingssamarbeid, European Development Days. I november 2013 ble VinylPlus medlem av Green Industry Platform ( GIP ), et felles initiativ fra FNs organisasjon for industriell utvikling (UNIDO) og FNs miljøprogram (UNEP). Barbara Kreissler fra UNIDO , sa i sin tale i Roma at hun var stolt over å ha et så bredt industrisamarbeid med VinylPlus med seg i Green Industry Platform. Hun pekte på milepælene som var oppnådd og hvordan privat sektor kan lede an i arbeidet mot å nå felles, satte målsettinger for bærekraft og industriell utvikling. – Samarbeidsmodellen mellom FN-systemet og industrien er derfor av stor betydning, ikke bare i europeisk sammenheng, men også for utviklings- og overgangsøkonomier. Disse er bare i begynnelsen av prosjektene for en bærekraftig økonomisk vekst, avsluttet Barbara Kreissler. __________________________
1 Med VinyLoop-teknologi (nå tilgjengelig for lisensiering på verdensbasis), kan PVC-avfall fra forbruker som er vanskelig å behandle bli resirkulert til PVC-kompound med høy kvalitet. VinyLoop-fabrikken i Ferrara, Italy, oppnådde i fjor en økning på 55 prosent (802 tonn) gjenvinning av presenninger sammenliknet med 2012. 2 ”Legacy additives” er tilsetningsstoffer som ikke lenger brukes i PVC-produkter, men som kan forekomme i resirkulert PVC.