23948sdkhjf

Lette komposittstrukturer hovedtema i fremtidskonferanse

Lette komposittstrukturer er et spennende område og i kraftig utvikling. Temaet står sentralt i en to-dagers konferanse i Lund i Sverige i begynnelsen av april, kalt "Svensk Kompositforskning 2014". Agendaen speiler fremtiden og hva brodernasjonens spissteknologi og FoU tilbyr på komposittområdet. Norske komposittbedrifter er velkomne til å delta.
Bak «Svensk Kompositforskning 2014» står Lunds Tekniska Högskola, lettvektsarenaen LIGHTer og Polymercentrum. Vårt svenske søstertidsskrift, Plastforum, er også delaktig. Konferansen avholdes 2. og 3. april i Lund. Foredragsholderne på konferansen er en imponerende samling av toppfolk fra ulike disipliner innenfor svenske komposittforskning. De forskjellige læreanstaltene vil presentere det fremste i sin virksomhet, alt for å gi deltakerne et øyeblikksbilde av hva som pågår.

Første dag starter med Stefan Gustafsson Ledell fra Swerea SWECAST. Han forteller om det bransjeoverskridende nettverket LIGHTer, hvordan det der arbeides med effektive måter for å skape konkurransekraft for svensk industri som jobber på lettvektsområdet. Hele LIGHTers virksomhet er styrt av forsknings og innovasjonsagendaen «Lightweight 2033» der hensikten er å utvikle teknologi, utvikle mennesker som er interesserte i og ser mulighetene i bruken av lette strukturer. Og: ikke minst ønsker man å utvikle miljøer hvor både lettvektskompetanse og interesserte mennesker kan utvikle seg. Neste foredragsholder er prof. Lars Berglund. Han er sjef for virksomheten til Wallenberg Wood Science Center (WWSC), et felles materialforskningssenter for KTH og Chalmers. Her står svensk skog i fokus. Han vil fortelle om nye materialer og bærekraftige komposittløsninger.
Første dag inneholder også foredrag av prof. Janis Varna fra Luleå Tekniske Universitet, prof. Ragnar Larsson fra Chalmers Tekniska Högskole, prof. Kristofer Gamstedt fra Uppsala Universitet og prof. Mikael Skrifvars fra Högskolan i Borås. Alle vil fortelle om hva akkurat deres virksomhet bidrar med i utviklingen av svensk komposittforskning. Andre dag av konferansen er viet de mer håndfaste bruksområdene. Biokompositter er for tiden ett hett område, noe som gjenspeiles i flere foredrag.
Prof. Leif Asp vil deretter fortelle om komposittbatterier før prof. Patrik Fernberg tar for seg høytemperaturkompositter. Begge kommer fra Swerea SICOMP.
På ettermiddagen er det tid for prof. Tony Nyman fra Saab Aeronautics og tech. dr. Magnus Oldenbo fra Volvo Car Corporation. Han vil guide tilhørerne gjennom situasjonen på området strukturelle kompositter.
Serieproduksjon av komposittdetaljer er en utfordring som krever tilpassede produksjonssystemer. Maskinprodusenten Engel vil snakke om sprøytestøping med kontinuerlige fibre i form av såkalte organoplater og Anders Granstrand fra SVIA Animex tar for seg automatiseringsbiten og mulighetene som visionsystemer nå gir.
– Konferansen er startskuddet for det nye kurset «Att konstruera med polymera fiberkompositer» som presenteres på avdelingen for Maskinkonstruksjon ved Institutt for Design Sciences ved Lunds Tekniska Högskola. Ved å knytte akademia og industri tett sammen har vi skapt et viktig forum og en spennende plattform for fremtidig komposittindustrien, sier dosent Anders Sjögren som står bak dette kurset og som også er ildsjelen bak komposittkonferansen. Og der vi nordmenn altså også er hjertelig velkomne til å delta.
Vil du vite mer og studere hele programmet? Se: www.polymercentrum.se
Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.073