23948sdkhjf

EU-parlamentet slår alarm om plastavfall

EU-parlamentet vedtok 14. januar en resolusjon der det, svart på hvitt, står at det mest farlige plastavfallet og visse plastposer bør forbys innen 2020. Det som en del av EUs strategi for å redusere plastavfallet i miljøet. – EU bør også innføre bindende mål for resirkulering av plastavfall, mener parlamentsmedlemmene. Resolusjonen kan leses på EU-parlamentets hjemmesider.
Resolusjonen er en oppfordring til videre handling i EU-kommisjonen og utarbeidelse av et såkalt Green Paper. Parlamentsmedlemmene peker på at plastavfallet som truer miljøet skyldes både svak håndheving av EUs regelverk for avfall og mangel på konkrete EU-lover når det gjelder plastavfall og spesielle plastprodukter.

EU-parlamentets medlemmer ønsker med resolusjonen å bane vei for å håndtere det enorme problemet som plastavfall på avveie skaper for miljø og dyreliv, også for menneskers helse. – Med resolusjonen ønsker vi å endre dårlige vaner og miljøregnskapet for plastprodukter. Det gjelder i hele livsløpet, fra produksjon til sluttdisponering. Ved å bruke produktene slik de er tiltenkt samt å gjenvinne dem så mye som mulig, får vi et riktig og lukket kretsløp med en korrekt produktøkonomi. Det vil også bidra til å rydde opp i vann, hav og på land, samtidig som vi skaper flere arbeidsplasser, sa parlamentsmedlem Vittorio Prodi, som også hadde ført resolusjonen i penn.
Parlamentsmedlemmene foreslår at det settes spesifikke, bindende mål for innsamling og sortering. De mener at opp til 80 prosent av avfallet bør inngå i EUs regelverk. Videre må obligatoriske kriterier for resirkulering, og harmoniserte systemer for innsamling og sortering av avfall være utformet slik at det sikrer rettferdig konkurranse. Det nåværende EU-direktiv for emballasjeavfall foreslås gjennomgått på nytt.

Prioritere resirkulering og kompostering
Parlamentet oppfordrer EU-kommisjonen til i løpet av 2014 å komme med forslag om å fase ut deponering av resirkulerbare og gjenvinnbart avfall innen 2020, herunder å jobbe for at forbrenning av slikt avfallet ikke skal forekomme. Det oppfordres også til at plastavfall ikke bør brukes til energigjenvinning med mindre alle andre muligheter er utelukket.
Parlamentsmedlemmene mener at de mest forurensende plastproduktene bør trekkes tilbake fra markedet. Bruken av engangs plastposer bør fases ut der det er mulig. De oppfordrer også til dristigere tiltak for å takle ulovlig eksport og dumping av plastavfall.

Enormt, uutnyttet potensial
Parlamentsmedlemmene understreker at det økonomiske potensialet for gjenbruk av plast i stor grad fortsatt er uutnyttet. – Kun 25 prosent av plastavfallet blir i dag resirkulert. Ved til fulle å håndheve EUs regelverk for avfall kan man i EU-området spare 72 milliarder euro i året, øke den årlige omsetningen av avfallshåndtering i gjenvinningsfirmaer med 42 milliarder euro samt skape mer enn 400 000 arbeidsplasser innen 2020, har parlamentsmedlemmene regnet seg fram til.

Norge omfattes av EUs regelverk . Plast- og emballasjeindustrien her i landet bør absolutt engasjere seg i saken. Politikerne vil garantert ta tak i dette. Organisasjonen Hold Norge Rent arrangerer for øvrig snart sin årlige konferanse om marin forsøpling. Den finner sted onsdag 5. februar i Oslo, med en agenda som tilkjennegir alvoret. Mange av dem som jobber med avfallsproblematikken her hjemme vil helt sikkert hilse resolusjonen fra EU-parlamentet velkommen. La oss som bransje vise at også vi engasjerer oss. Hvis ikke – vil andre gjøre det for oss! Asle Isaksen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078