23948sdkhjf

Arburg med additiv produksjon – på ny måte

Arburg er velkjent som en viktig tilbyder av sprøytestøpemaskiner, hydrauliske og elektriske. Overraskelsen var derfor stor da den internasjonale fagpressen allerede 15. oktober ble tatt med på en ekstrarunde på Arburg-standen – og avdukningen av Freeformer – en additiv maskin basert på vanlig plastgranulat.
Det var virkelig en verdenspremiere som Arburg presenterte på K 2013: Maskinen Freeformer og prosessen Arburg Plastic Freeforming (AKF). – Med denne revolusjonerende maskinen, har vi gjenoppfunnet additiv produksjon og det markerer en ny æra for oss og for nye og gamle kunder, understreket en gledesstrålende Herbert Kraibühler, sjef for Teknologi og Engineering hos Arburg.
Det overrasket i hvert fall internasjonal fagpresse at Arburg i all hemmelig har utvidet produktporteføljen til også å omfatte additiv produksjon, en døråpner for helt nye muligheter i produksjon av plastdetaljer. – Og med grenseløs designfrihet, som selskapet understreket gang på gang
Uten verktøy Med Freeformer kan det produseres fullt funksjonelle deler direkte fra 3D CAD-filer og uten bruk av formverktøy. Kraibühler fortalte om en styrke på detaljene som ligger mellom 70 og 80 prosent av normalt produserte sprøytestøpedetaljer. Der dagens 3D-printerne, som er blitt så populære for produksjon av prototyper, benytter forholdsvis kostbare spesialmaterialer, er Arburgs løsning basert på standard granulat, i alle materialslag og farger. Slik det høver seg for en produsent av plastmaskiner. Det gir selvfølgelig muligheter for stor variasjon og individuelle produkter. Og naturligvis med de mest komplekse geometriene, slik vi kjenner det fra 3D-printerne eller stereolitografimaskinene.
Prosessen AKF-teknologien er ren, støvfri og miljøvennlig. Den egner seg for enkeltvis produksjon av plastdetaljer eller i mindre serier. Granulat i alle farger kan benyttes og med myke eller harde materialer, eller kombinasjoner av myk/hard. Standardgranulat smeltes i en sylinder som i sprøytestøpeprosessen. Freeformer produserer komponenten uten verktøy eller støttestrukturer av noe slag. Den legger på lag på lag fra ørsmå plastdråper. Plastdråpene kommer via en stillestående dyse, og der det er komponenten som flytter seg i tre eller fem akser. AKF-prosessen benytter seg av 3D CAD-filer, som leses direkte av i Freeformeren. Etter oppstart, skjer det meste automatisk og der kunnskapene om plastteknologi ikke trenger å være på høyt nivå. Maskinen tar seg av materialhåndteringen. Én, evt. to dyser (for tokomponentproduksjon), åpner og lukker seg ved hjelp av piezo-teknologi og slipper altså ut ørsmå plastdråper, inntil 100 dråper/sek., som bygger opp den ønskede komponenten lag på lag.
På markedet i 2014 Så gjenstår selvfølgelig å se hvordan den nye Freeformer-maskinen mottas og hvordan den plasserer seg i markedet versus 3D-laserprinterne. Arburg vil ikke opplyse om hva utviklingen har kostet og heller ikke prisen for den nye maskinen. Men selskapet forventer seg mye og opplyser at maskinen vil være i salg i løpet av 2014. At det brukes vanlig plastgranulat og at det kan produseres en detalj i løpet av en times tid, uten krymp, gir absolutt muligheter. Vi er spente på fortsettelsen! Interesserte finner mer informasjon og videopresentasjoner på www.arburg.com AI
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063