23948sdkhjf

Gjennombrudd for ny vulkaniseringsteknologi

Siden 2010 har EU-prosjektet SafeRubber fått prosjektmidler fra EUs 7. rammeverk (FP7) for å utvikle en erstatter for ETU – etylentioruea som i dag brukes som akselerator for vulkanisering av kloroprengummi (CR). Nå har prosjektdeltakerne lykkes i å utvikle en slik akselerator og som ikke har miljø- og helsebelastningene til ETU. Norner AS har vært norsk deltaker i prosjektet.
Etter tre års arbeid kan altså deltakerne i SafeRubber-konsortiet rapportere at de har oppnådd å identifisere en langt tryggere akseleratormolekyl for vulkanisering av kloroprengummi enn ETU. Økonomisk og miljømessig vil dette ha stor betydning, ikke minst for små og mellomstore gummibearbeidere. ETU er klassifisert som reproduksjonsforstyrrende og går trolig en vanskelig fremtid i møte i regelverket REACH. I SafeRubber-rapporten fortelles at man startet med å formulere 16 alternative molekyler som man mente kunne oppfylle prosjektkravene. Deretter evaluerte man egenskapene til disse og satt etter hvert igjen med to molekyler. Til slutt ble den beste av disse valgt og har senere gjennomgått skalatester og er utviklet til bruk i industrielle prosesser. Egenskapene er testet for så vel kompoundering av CR som ekstrudering av kabler og profiler, formpressing med mer. Tverrbinding, aldring, hardhet og mekaniske egenskaper generelt oppgis å være nesten helt identiske med produkter som er vulkanisert med ETU. I tillegg kan man oppnå enda spissere produktegenskaper ved å tilsette sekundære akseleratorer. Norner AS har altså vært en av partnerne i SafeRubber og har hatt spesialfokus på helse- og miljøegenskapene til den nye akseleratoren. Det er sjefsforsker Svein Jamtvedt som har vært Norners sentrale person i arbeidet.
I en pressemelding skriver Norner at den nye akseleratoren har en betydelig reduksjon i mengdene av MgO og ZnO som kreves under dagens vulkanisering av kloroprengummi. At prosessen også er mer styrbar, gjør at vrakprosent reduseres kraftig. Alt dette vil bidra til at europeiske bedrifter har mulighet til å konkurrere prismessig med bearbeidere i lavkostland. Ikke minst vil bruken av den nye akseleratoren gi reduserte kostnader og langt mindre miljøbelastning gjennom redusert råstoff (av MgO og ZnO) og derav eliminerte farer for migrering til regn- og avløpsvann, både knyttet til produksjonsprosessene, men også fra ferdigprodukter.

Interesserte finner mer informasjon og dokumentasjon på prosjektets hjemmeside www.saferubber.eu eller hvorfor ikke studere prosjektsammendraget her: http://www.saferubber.eu/dissemination/Final%20Publishable%20Summary.pdf/view

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.077