23948sdkhjf

Aqua Nor-messen setter havbruksrekord

Aqua Nor 2013 i Trondheim i neste uke ligger an til å bli den største havbruksteknologimessen gjennom tidene. Alt utstillerareal er fulltegnet. Det betyr tusenvis av kvadratmeter med teknologi, materialer og bærekraftige løsninger. En lang rekke selskaper fra plast-sfæren er utstillere, bl.a. de som jobber med emballasje og produkter rettet mot marin industri og fiskerisektoren. Mange plastbearbeidere er også betydelige underleverandører til aktører i havbruksnæringen.
Portene åpnes 13. august og messen går over fire messedager med avslutning 16. august. De siste årene har messen samlet 15-20 000 besøkende fra mer enn 50 nasjoner. I år vil mer enn 400 utstillere representere over 600 produsenter og leverandører fra hele verden. Her er nyheter fra forskning, teknologi, fôr, fiskehelse, kvalitetskontroll, utdanning, fiskesortering, utstyr, lagring, finansiering, oppdrettersamarbeid, foredling, emballering, miljøsikring og distribusjon.
Forbedringer Foran åpningen av Aqua Nor 2013 forteller arrangøren om flere forbedringer for messedeltakerne gjort. De ulike spisestedene er fordelt over hele messeområdet. Utenfor G-hallen forventes uterestauranten på terrassen å bli et trekkplaster. Grillbaren vil servere BBQ og smørbrød, mineralvann, øl, vin og annen drikke. I E-Hallen får utstillerne og deres gjester en egen utstillerkafé. Den var ny i fjor og svært populær. Alle vil i år også tilbys mer informasjon, få bedre oversikt og veiledning på messeområdet. I tillegg til liste over utstillere, både i katalogform og digitalt på hjemmesiden, er det laget et hallkart med utstilleroversikt for smarttelefon. Linken fås ved inngangen til messen. Skiltingen er også forbedret, både ved inngangene til hallene, mellom hallene samt at det er satt opp informasjonsskjermer på strategiske steder på hele området.
Innovasjonspris på åpningsdagen I år var det 19 kvalifiserte søkere til Innovasjonsprisen. Normalt peker juryen ut tre kandidater til finalen, men grunnet mange prosjekter er det denne gang fire selskaper som slåss om Innovasjonsprisen og førstepremien på 100 000 kroner. Finalekandidatene er:
Beck Engineering AS fra Oslo har utviklet et system som benytter kamerasyn, programvare og laser som skånsomt fjerner lakselus på fisken i merdene. Systemet kan også automatisk telle antall lakselus i anlegget.
Aqualine AS i Trondheim har et nyutviklet merdsystem «Aqualine Midgard System» som er vesentlig sikrere mot fiskerømming, og som har gjort store fremskritt for generelt å bedre HMS forholdene på oppdrettsanleggene. Systemet gir også nye muligheter for oppdrett på spesielt værharde lokaliteter.
Marel HF fra Nørresundby i Danmark har stått for utvikling av en pakkelinje som automatisk kutter fastvektporsjoner og robot som plasserer fiskestykkene i emballasjen. Systemet vil redusere arbeidskostnadene i forhold til manuelle operasjoner med 20 prosent.
Trust Fish Ingenieria fra Puerto Varas i Chile har utviklet et miljømessig viktig system som håndterer død fisk i settefiskanlegg. Fisken kvernes og ensileres i tank for deretter å bli tørket ved hjelp av radiobølger. Vekten reduseres med 80 prosent og sluttproduktet kan benyttes som proteinkilde eller gjødsel.
Betydelig event- og konferanseprogram Aqua Nor 2013 kan tilby et spekter av utflukter, seminarer og konferanser. Vi viser til linken under for fullstendig program, men trekker fram ett av dem som holdes onsdag 14. august; ” Innovasjon og design i marin industri! , arrangert i fellesskap av Innovasjon Norge, Abelia og Norsk Designråd. Her vil man få se og høre hvordan design kan være utløsende for innovasjon og verdiskaping innen norsk sjømat- og marin industri. Bl.a. hevder Designrådet at det finnes få internasjonale «premium brands» innen sjømat og at Norge burde ha alle forutsetninger for å ta føringen. Blant foredragene her finner vi
Kl. 10.15 ”Forskning og design = innovasjon”. Foredragsholdere er Jan Endre Vartdal, daglig leder i Vartdal Plastindustri
Rolf H. Sellesbakk, leder for forretningsutvikling i Inventas


De vil etter flere års forskning sammen med matforskningsinstituttet Nofima fortelle om produktutviklingen og om hvordan Vartdal Plastindustriers fiskeforpakning ”Superfresh” ble satt i produksjon og markedsført. Metoden og den nye emballasjen kan holde laks og annen fisk fersk i inntil 20 dager. Inventas har vært en viktig samarbeidspartner i utviklingen som er finansiert av Norges Forskningsråd, gjennom både FORNY - og MATprogrammet , Innovasjon Norge, Nofima, Vartdal Plast og to fiskeprodusenter.
Som nevnt – se hele seminar- og konferanseprogrammet på Aqua Nor, som faktisk begynner noen dager før selve messen. Se programmet på: http://nor-fishing.no/aqua-nor/aqua-nor-2013/program-aqua-nor-2013/
Og aller mest; gled deg til messens mange utstillere av teknologiske og bærekraftige løsninger i marin- og havbruksnæringen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.083