Kampen om bæreposene er neppe over…
Plastbæreposen har lenge vært en politisk symbolsak – i en rekke land. Bæreposen er og blir symbolet på bruk- og kastsamfunnet. I tillegg, siden vi bruker så vanvittig mange poser, trekkes posen frem som et område der man kan forebygge avfall og hindre marin forsøpling. Noen valgsak her hjemme blir det likevel neppe.
Tidligere miljøvernminister Erik Solheim ville, som mange sikkert husker, i 2009 innføre et forbud mot plastbæreposer i Norge. Det ble det ikke noe av, bl.a. etter at nåværende Miljødirektoratet ikke fant noen grunn til å erklære plastposene som ”versting”. Og som kjent ville alternativet med papp- og papirposer være et dårligere miljøvalg, totalt sett. På tross av at vi i Norge betaler for posene bruker vi fortsatt flere bæreposer her på berget enn i de fleste andre land. Etter hvert har andre land innført avgifter på plastbæreposene, noen få har også innført forbud. I Europa venter mange på at EU skal komme med et konkret utspill. Men trolig blir det vel bare en oppfordring om at det skal tas betalt for bæreposene.
Italia har innført nasjonalt forbud mot plastbæreposer som ikke er "bio-nedbrytbare". Det italienske forbudet strider imidlertid trolig mot prinsippet om fri flyt av varer innenfor EU. Basert på en protest fra Storbritannia må EU derfor i september i år avklare lovligheten av det italienske tiltaket.
Å beholde plastbæreposene har mange argumenter; forretningskjeden Jysk har på sin beskjedne måte fortalt omverden om at de bruker gjenvunnet plast i sine poser. Bæreposer blir vel neppe den største saken i valgkampen. Likevel: ombruksnett er og blir fortsatt et godt miljøvalg. Peter Sundt, Mepex Consult AS