Takk Kina (2)
Kina vil ikke, og bør ikke, lenger være verdens søppelkasse for plastavfall, både avfall som kan og det som ikke kan gjenvinnes. Myndighetene i Kina har strammet inn på uakseptabel virksomhet og har tidligere i år innført det som heter ”Green Fence”. Dette vil også komme Europa til gode…
I mellomtiden har Kina importert stadig større mengder med plastavfall, ikke minst «avfall». Mye er smuglet inn i landet. Siden februar i år har imidlertid myndighetene gjennom sitt «Green fence» initiativ strammet til. Kina vil ikke lenger være et land som tar imot søppel fra Vesten. Dessuten ønsker kineserne å rydde opp i en skitten gjenvinningsbransje; Plastgjenvinnerne i Kina har nemlig hatt et svært dårlig omdømme, noe som ikke sentrale myndighetene kunne leve med. Green Fence-initiativet svir på kort sikt; bøter, fengsel, økt byråkrati, høyere kostnader og forsinkelser i tollen. Uansett, Kina vil og kan rydde opp i bransjen. Takk Kina (2)!
Når Kina strammer til på denne måten, får det store ringvirkninger. På kort sikt har eksporten av plastavfall til Kina, særlig av dårlig kvalitet, falt betydelig både fra USA og Europa. Ifølge Plastic Recycling Update har eksporten av plastavfall fra USA til Kina falt med hele 20 prosent på ett år. Flere land i Europa opplever en tilsvarende nedgang. Dette hemmer også kildesorteringen og innsamlingen; Innsamlere av plastavfall med dårlig kvalitet sender nå mer av plastavfallet til forbrenning og deponi. Forbrenning og deponering er billige alternativer. På sikt får vi håpe at kildesorteringen tar seg opp igjen, det er kvalitet som gjelder.
Europas plastgjenvinnere får takket være innstrammingen i Kina en unik mulighet. Bransjen får nemlig sjansen til å skaffe seg mer råstoff. På den måten kommer hjulene i gang igjen og Europa kan få nye arbeidsplasser. Økt sysselsetting brukes faktisk i EU som et hovedargument for å øke materialgjenvinningen av plastavfall. I tillegg vil Europa på denne måten kunne få tilgang på mer plastråstoff, det er en del av EUs råvare-strategi.
Kina og Europa har i denne saken felles interesser, vinn-vinn. Her blir det mer orden i markedet, dvs. handel med standardiserte råvarer med høy kvalitet. Den som ikke følger spillereglene får svi. Det er jo nettopp en forutsetning for en sunn global konkurranse og for et fortsatt et voksende marked for handel og gjenvinning av plastavfall, et marked som i dag utgjør 50 mill. tonn og er ventet å stige til 70-80 mill. tonn i 2020. Noen tror at Kina snart vil lempe på kravene igjen, de tar nok feil. Takk Kina (2) ! Peter Sundt, Mepex Consult