Borealis har innviet nytt katalysatoranlegg i Linz
Borealis’ egenutviklede katalysatorteknologi kalt Sirius, muliggjør at plastmaterialenes egenskaper tilpasses sluttproduktenes krav. 3. juni i år innviet Borealis sitt nye katalysatoranlegg i Linz. Det er investert 100 millioner euro, om lag 760 mill. kroner, i anlegget.
Katalysatorene som skal produseres ved det nye anlegget skal utnytte den proprietære katalysatorteknologien som Borealis altså har kalt Sirius. Katalysatorene medvirker til at molekylkjedene, som danner plastmaterialene, kan justeres med hensyn til varierende behov og krav. De bidrar til å bestemme blant annet slagstyrke, plastisitet/elastisitet i sluttproduktene, alt etter hva kundene ønsker.
Anlegget gir 35 nye arbeidsplasser
der Borealis, med innovasjonssenteret (tidligere investert 50 mill. euro), nå har til sammen 1250 ansatte i Linz. Samtidig gir teknologien økt lønnsomhet og bærekraft for selskapet, der man får mer ut av råvarene som går inn prosessene samtidig som restproduktene blir få. Borealis selger forøvrig katalysatorene til andre polyolefinprodusenter som ønsker å bruke teknologien. Selskapet posisjonerer seg dermed som en sterk partner i innovasjon og i utviklingen av høykvalitetsprodukter i PE og PP.
I Østerrike
er det ingen tvil om at FoU-senteret og Borealis-teknologien virker som en nasjonal stimulans og økonomidriver, aller mest for hele provinsen Oberösterreich. Den er preget av et stort antall plastbearbeidere, et universitet og FoU-aktiviteter godt gearet mot plastteknologi med flere hundre studenter som deltar i plastfaglige studier på høyt nivå osv.
(Slik det kunne vært i Bamble/Norge også om Statoil og norske myndigheter hadde løftet blikket noen hakk før det tragiske salget av Borealis (gjelder for så vidt også for salget av Hydro Petrokjemi). Red. anm.).