23948sdkhjf

Regjeringen varsler lavere selskapsskatt

Regjeringen varslet i Revidert nasjonalbudsjett at den vil foreslå reduksjon i selskapsskatten fra 28 til 27 prosent i budsjettet for 2014. Forslaget er et svar på at andre land vi kan sammenligne oss med reduserer selskapsskatten. Bl.a. satte Sverige ned selskapsskatten fra 1. januar i år fra 26,3 til 22 prosent. Kanskje er dette starten på en gradvis nedtrapping også i Norge?
Storbritannia har hatt høy selskapsskatt, men har gradvis senket skatten fra 30 % i 2009. Det danske Folketinget behandler nå en omfattende skattepakke som bl.a. vil senke skattesatsen for bedrifter til 22 prosent i 2019. Det var ved skattereformen i 1992 at Norge etablerte en selskapsskatt (28 prosent) som da var blant de laveste i Europa. De siste årene har det imidlertid skjedd betydelige endringer i selskapsskatten i mange land, og i dag er den norske skatten blant de høyeste i Europa. (Endringene er bl.a. omtalt i Statsbudsjettet, skatte-/avgiftsproposisjonen, side 45-47).

Flere land i Øst-Europa har de siste ti-femten årene laget nye skatteregimer for selskap med formelle skattesatser på 15-20 prosent.
I 2008 satte Tyskland ned selskapsskatten til 15 prosent, men i Tyskland har også delstatene skatt på selskaper, så den tyske selskapsskatten varierer fra 15 til 40 prosent og med et gjennomsnitt på i underkant av 30 prosent.
For tiden pågår en diskusjon i Tyskland om en ny skattereform fra 2014.

Tilbake til Storbritannia. Da den britiske statsministeren tiltrådte i 2009, var ett av hans første politiske grep å redusere selskapsskatten fra 30 til 28 prosent. Storbritannia har siden redusert selskapsskatten ytterligere for å stimulere til investeringer i maskiner og forskning, og landet sikter seg inn på en selskapsskatt på 20 prosent i 2015. I år er den britiske selskapsskatten 22 prosent.

Sverige hadde fra 1992 samme selskapsskatt som Norge; 28 prosent. I 2009 satte Sverige ned skatten til 26,3 prosent i forbindelse med tiltakene mot finanskrisen. Begrunnelsen var som i Storbritannia, økte investeringer i maskiner, teknologi og forskning. På grunn av skattekutt i andre land, reduserte Sverige selskapskatten til 22 prosent med virkning fra 1. januar i år.

Danmark innførte for ett år siden en ekstraavskrivning på maskiner og noen andre driftsmidler – investeringsvinduet – for å stimulere til investeringer i maskiner og annet produksjonsutstyr. Investeringsvinduet skulle vare i 2012 og 2013 mens regjeringen arbeidet videre med en skattereform om næringsliv og personer. Reformen ligger nå til behandling i Folketinget og ett av forslagene er gradvis å senke selskapsskatten fra 25 til 22 prosent fram til 2019.
Hva så med Norge fremover; representerer den varslede senkingen at også vi er på vei mot et skattenivå som mange av våre konkurrentland har? ( Kilde: Norsk Industri )
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078