23948sdkhjf

Joint Strike Missile til F-35-flyene gir enorme industrimuligheter

Som meldt midt i juni er Norge og USA blitt enige om å samarbeide om integrasjon av Kongsbergs Joint Strike Missile (JSM) til de nye kampflyene F-35. Det er et godt signal for senere kontrakt og er et kjempepotensial for så vel Kongsberg Gruppen som norske underleverandører.
Det var 15. juni at forsvarsminister Espen Barth Eide kunngjorde at Regjeringen har besluttet å forberede fullføringen av utviklingen av JSM samt få missilet integrert i kampflyene F-35. Beslutningen kommer som følge av at USA, ved forsvarsminister Leon Panetta, bekreftet USAs støtte til integrasjon av JSM.
God erfaring Divisjonsdirektør Pål Bratlie i Kongsberg Defence Systems sier til Plastforum at Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Kongsberg Gruppen har lang erfaring med missiler. Pingvin-rakettene har vært en suksess og er levert til en rekke lands forsvar. Den er fortsatt i produksjon. Gjennom utviklingen av Naval Strike Missile (NSM) er KDA og Kongsberg Gruppen og annen norsk industri i fremste klasse til å kunne levere komposittmissiler med lang rekkevidde og stor presisjon. NSM er forventet å ivareta militære behov i et 20 til 30 års perspektiv. Når nå også JSM kommer på programmet vil KDA levere missiler som er verdensledende innen sin kategori.
Stor industriell betydning Det er av meget stor betydning at amerikanske myndigheter har bekreftet sin støtte til integrasjonen av JSM på F-35. Både Norge og andre land som kjøper kampflyet vil få dekket et viktig operativt behov. For KDA og for norske underleverandører, herunder plast- og komposittbedrifter, vil en kontrakt og produksjon av JSM være et viktig bidrag til å fylle industriinnholdet i F-35 anskaffelsen. Regjeringens beslutning om å integrere JSM til F-35 er forventet å gi langsiktige kontrakter for KDA og norske underleverandører i størrelsesorden 25 milliarder kroner. Gjennom de første faser av JSM-utviklingen har Kongsberg Gruppen knyttet til seg en rekke norske underleverandører. Ifølge Pål Bratlie er listen av underleverandører stadig økende, Bl.a. skal viktige rotasjonsstøpte detaljer leveres, noe Plastforum vil komme tilbake til. Til NSM-missilet har KDA rundt 100 underleverandører og til JSM vil det neppe bli mindre. – Vi har allerede startet produksjon av JSM-testmissiler. Fem slike er nå i produksjon og flere vil komme, sier Bratlie.
Nye arbeidsplasser Testingen av missilene er viktig for den endelige produksjonen. Norge skal få sine F-35 kampfly levert fra 2019, altså om sju år. Divisjonsdirektør Pål Bratlie regner med at en kontrakt for JSM-leveranser vil bety serieproduksjon på Kongsberg fra omkring 2016 eller 2017. Ved den fremtidige fullskalaproduksjonen ser han for seg rundt 450 arbeidsplasser ved KDA. Det betyr en rekke nyansettelser i forhold til dagens nivå. Som en del av utviklingsprogrammet for JSM, utvikles og testes nye operative funksjoner som senere kan brukes til oppgradering også av NSM. Dette missilet er nå i produksjon for Forsvaret i Polen og Norge. Asle Isaksen, asle@plastforum.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063